x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA/Stirile zilei - 8 iunie 2004

VIATA SANATOASA/Stirile zilei - 8 iunie 2004

08 Iun 2004   •   00:00

Alimente de export produse neigienic

In aproximativ 6.000 de intreprinderi alimentare din China au fost descoperite grave deficiente de igiena. Acestea livrau produse alimentare si pentru export. Autoritatile chineze au declarat ca in 2.400 de intreprinderi "conditiile erau atat de ingrozitoare incat au fost anulate imediat licentele de export". Doar 53% dintre cele 11.000 de intreprinderi alimentare controlate au indeplinit toate regulile de igiena. Hrana de slaba calitate a devenit o problema majora de sanatate publica in China, in fiecare saptamana inregistrandu-se toxiinfectii alimentare in masa, cauzate de igiena defectuoasa.

Grefa de celule in loc de injectii cu insulina

Transplantarea de celule pancreatice poate reprezenta pentru cei care sufera de diabet o alternativa la injectiile zilnice cu insulina, arata un studiu efectuat in Franta. Pe plan mondial, mai mult de 100 de pacienti au beneficiat deja de o astfel de terapie celulara a diabetului, 12 dintre acestia fiind din Franta. Un pacient care a suferit anul trecut o grefa de celule pancreatice la centrul universitar din Lille "a incetat complet tratamentul cu insulina", a anuntat prof. Francois Pattou, directorul echipei de cercetare medicala pentru terapia celulara a diabetului. Dupa succesul inregistrat in Franta, prof. Pattou estimeaza ca grefa celulelor pancreatice va putea deveni o alternativa terapeutica pentru un anumit numar de bolnavi. (Steluta Indrei)

Progres in tratarea cancerului pulmonar

Tratamentul impotriva cancerului de plamani avanseaza prin descoperirea unui medicament eficient pentru pacientii care nu reactioneaza pozitiv la terapia obisnuita. Cercetatorii au stabilit eficienta unui medicament pe baza de erlotinib, care a crescut cu 40% speranta de viata a pacientilor care se aflau intr-un stadiu avansat de cancer pulmonar. "Pacientii tratati cu erlotinib nu numai ca au trait mai mult, dar au calitatea vietii lor s-a imbunatatit", a declarat dr. Frances Shepherd, coordonatorul studiului efectuat in Statele Unite, pe un esantion de 731 de bolnavi, pentru care nu mai exista nici o alta posibilitate de tratament.

Medicamentul care este deja fabricat de un laborator din SUA a reusit sa amelioreze simptomele acestui tip de cancer, precum tusea, dificultatile respiratorii si durerea.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă