x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Violenta este patologica

Violenta este patologica

09 Iun 2004   •   00:00

"Bataia e rupta din Rai". Conferentiar Radu Mihailescu, directorul Spitalului de psihiatrie "Obregia", spune ca aceasta zicere este falsa.

Dupa cum aiurea este si fala cu care se lauda unii barbati: "Barbatul nu-i barbat daca nu-si altoieste din cand in cand nevasta si copiii". Violenta este uneori sustinuta si de resemnarea unor femei, care s-au impacat cu dominatia pumnului de stapan: "Lasa sa ma bata, ca e barbatul meu!".

Doctorul Radu Mihailescu sustine insa ca evolutia comportamentelor sociale impune ca in astfel de cazuri de violenta in familie sa fie chemata politia si sa se introduca actiune de divort impotriva batausului. Medicul psihiatru spune ca violenta este forma extrema a agresivitatii. Animalele, de exemplu, nu sunt si violente. Agresivitatea poate fi privita ca o trasatura caracteriala psihologica, ea poate fi doar in planul ideii, altii au agresivitate verbala, dar unii trec la "actiune" si recurg la agresivitate fizica. Exista o anatomie a agresivitatii, ea are trei radacini: una biologica, alta psihologica si o radacina sociala. In privinta radacinii biologice, se pare ca omul violent nu are o particularitate anatomica aparte, a cazut teoria aceea a cromozmului "Y" si a figurii de lombrozian, care se zicea ca ar determina comportamentul violent. Violenta este totusi infaptuita mai ales de barbati. Totusi nu se poate da vina pe hormonul masculin, pe testosteron. Unele studii au corelat totusi agresivitatea cu un nivel scazut de colesterol si cu o glicemie mai mica. Oricum, actele de violenta se insotesc foarte des cu consumul excesiv de alcool. In privinta radacinii psihologice, se spune ca anumite structuri psihologice se asociaza cu violenta, de regula cei cu reactii rapide. Unii oameni cu tulburari de personalitate devin agresivi, indivizii antisociali uneori sunt agresivi. Cu privire la radacina sociala, e necesar ca psihopatului, individului cu tulburari de personalitate, violentului sa li se impuna bariere care sa le stavileasca agresivitatea chiar din mediul familiei, inca din scoala, ultimele bariere in calea violentei ridicandu-li-se in inchisoare. Gradul de educatie scazut, nivelul de trai precar favorizeaza agresivitatea, iar alcoolul si drogurile "pun benzina pe foc".

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă violenta