x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Virusul parsiv

10 Mar 2005   •   00:00

Tot mai multi isi descopera virusul hepatitei C in analize facute intamplator. Virus parsiv, el nu da simptome evidente, da o oarecare oboseala, somnolenta si episodul acut al hepatitei C trece fara sa fie tratat, si apoi, intr-o lunga perioada, provoaca hepatita cronica sau ciroza, sau cancerul hepatic.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

O alta dovada a parsiveniei acestui virus C este ca el isi schimba structura cu fiecare multiplicare, motiv pentru care inca nu s-a pus la punct un vaccin, ca in cazul virusului hepatic B. Ca proba a datelor de mai sus, profesorul Adrian Streinu Cercel, directorul general al Institutului national de boli infectioase "M. Bals", aminteste ca 75% din cei infectati cu virusul C nu fac o hepatita acuta, dar doar 20% se vindeca si nu mai sunt purtatori de virus C, deci 80% raman purtatori de virus C, in consecinta infectati cronic. Dintre acesti purtatori insa, 20%-30% sunt doar purtatori de virus, fara leziuni pe ficat, asa ca ei nu sunt supusi nici unui tratament, insa trebuie sa-si faca analize anual. Dar 50% fac boala cronica, hepatita cronica, infectia se intinde si pe zeci de ani. Dintre acesti oameni cu hepatita cronica, 5%-10% se imbolnavesc direct de ciroza, iar 5% fac direct cancer hepatic.

Cu toate acestea, medicina anunta si niste vesti bune, cu terapie si control sistematic se poate indeparta momentul cirozei si al cancerului. Scopul tratamentului este sa se stabilizeze procesul inflamator in ficat, iar dupa un an sa nu mai fie virus care sa se multiplice. Care sunt caile de transmitere a virusului C? Infectarea se poate face prin sange, dar la noi sangele de transfuzii este securizat si azi mai putin se transmite pe aceasta cale virusul C. Si seringile sunt de unica folosinta si, deci, nici acest mod de infectare nu mai pune probleme. Dar cei care se tatueaza sau isi atarna cercei in nas, limba, buric, plus iresponsabilii care isi injecteaza droguri in vene, toti acestia sunt candidati la infectia cu virus C. Dupa cum virusul hepatitei C se poate lua si prin contactul sexual neprotejat.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă