x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vitamina A si fracturile osoase

Vitamina A si fracturile osoase

07 Aug 2004   •   00:00

Barbatii care au un nivel crescut al vitaminei A pe parcursul varstei mijlocii prezinta un risc mult mai mare de a suferi fracturi osoase dupa ce inainteaza in varsta.

Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de o echipa de cercetatori de la Spitalul Universitar Uppsala din Suedia. Noua descoperire arata ca un nivel mare al vitaminei A reprezinta un risc major pentru aparitia osteoporozei la barbati. "Directivele actuale pentru vitamine ar trebui reevaluate", afirma dr. Hakan Maelhus, coautor al studiului.

FRACTURA DE SOLD. Cercetatorii suedezi au analizat valorile vitaminei A pe un esantion de 2.300 de barbati, carora li s-a luat sange in urma cu 30 de ani, acestia fiind la momentul respectiv in varsta de 49-51 de ani. Concluzia este ca 20% dintre barbatii care aveau prea multa vitamina A sunt expusi in prezent unui risc de 1,6 ori mai mare de a suferi o fractura de os si de 2,5 ori mai mare de a suferi o fractura de sold. Aceasta in timp ce barbatii cu un nivel normal al vitaminei A nu prezentau aceste riscuri.

EXPLICATII. Vitamina A slabeste oasele pentru ca reduce activitatea celulelor care formeaza oasele. Cantitatile excesive de vitamina A sunt stocate in ficat. De asemenea, o data cu varsta, nivelul acesteia creste si in sange, poate pentru ca la varstnici este nevoie de mai mult timp pentru purificarea sangelui. Rezultatele acestui studiu explica si incidenta crescuta a fracturilor de sold in Scandinavia si in tarile Uniunii Europene, unde sunt foarte utilizate suplimentele cu vitamine, spun cercetatorii. De exemplu, consumul de vitamine in Scandinavia este de sase ori mai mare decat in tarile din Europa de Sud. (Steluta Indrei)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă