x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate A aflat ca sufera de leucemie chiar de Craciun - "Stiu ca nu sunt singur!"

A aflat ca sufera de leucemie chiar de Craciun - "Stiu ca nu sunt singur!"

de Carmen Preotesoiu    |    18 Feb 2006   •   00:00
A aflat ca sufera de leucemie chiar de Craciun  -  "Stiu ca nu sunt singur!"

De-abia astepta sa vina Sarbatorile de iarna, ca sa poata merge cu prietenii la colindat. Stefan are 18 ani. O varsta la care gandul iti zboara la prietena, la studentie, la distractie. Baiatul insa a uitat de toate acestea. El se lupta acum cu o boala naprasnica: leucemia.

"Este bland, linistit si dornic sa ajute oamenii nevoiasi. De un bun-simt iesit din comun si silitor la scoala." Asa il descriu colegii pe Stefan. Impreuna isi facusera planuri mari: sa ia Bacalaureatul si apoi sa dea fie la medicina umana, fie la cea veterinara.

SIMPTOME. Cine ar fi crezut ca toate acestea aveau sa fie doar un vis pentru baiatul de 18 ani, inalt, cu ochii ca taciunele si mereu cu zambetul pe buze? Colegii au observat paloarea chipului sau inca din ziua in care au mers la scoala pentru a-si face fotografiile de sfarsit de an. Se vaita de dureri de burta, de dureri de cap, de ameteli si de o permanenta stare de somnolenta. "Un inceput de gastrita", i-a spus medicul de familie, fara sa se gandeasca la ceva grav. I-a prescris repede un tratament, cu convingerea ca totul va fi bine. N-a fost sa fie asa. Lui Stefan ii era din ce in ce mai rau, incepuse sa se simta fara vlaga.

LA PAT. "Poate are hepatita", s-au gandit apoi parintii si iarasi au mers la spital. Analizele au aratat contrariul. Baiatului o clipa i-a trecut prin minte ca ar putea avea leucemie, dar repede si-a alungat gandul negru. Si-a indreptat fata catre Dumnezeu. "Numai el ma poate scapa. Stiu ca nu sunt singur!", spune tanarul. Mama il vede cum zace de mai bine de o saptamana pe patul de spital din Cluj. Nu-l lasa sa cedeze. "O sa reusim!", spune ea si o podidesc lacrimile. Vestea buna data de doctorul Cucuianu, cum ca numarul leucocitelor a scazut, le asterne zambetul pe chip.

SOLIDARITATE. Diagnosticul medicului Andrei Cucuianu de la Clinica de Hematologie din Cluj-Napoca, leucemie acuta mieloblastica tip M6, l-a daramat pe Stefan. Parintii l-au vegheat in permanenta, iar colegii de la scoala din Beclean, Bistrita, unde invata, s-au strans care mai de care, au plecat la spitalul din Cluj si au donat sange. Au inceput tratamentele: transfuzii, citostatice, credinta, speranta... Din nefericire, organismul lui Stefan nu a reactionat asa cum se asteptau medicii. Verdicul a fost dat: pentru a se putea vindeca, el are nevoie de un transplant medular care costa 150.000 de euro. Operatia se poate realiza numai intr-o clinica din strainatate.

RUGA. Parintii lui Stefan n-ar putea sa faca rost de atatia bani singuri. Acum, isi indreapta privirea catre noi, ceilalti. "Sunt multi, intr-adevar, dar si noi, cei care suntem alaturi de Stefan, suntem multi. Ajutati-ne sa devenim mai puternici decat boala!" Acestea sunt cateva randuri dintr-o scrisoare adresata noua, prin care prietenii, colegii si profesorii lui Stefan cer indurare pentru un tanar care vrea sa devina asistent medical tocmai pentru a va intoarce ajutorul.

DONATII
Pentru cei care pot sa-l ajute pe Stefan, pe numele sau, Poenar Stefan Ioan, s-a deschis un cont la Banca Comerciala Romana, sucursala Cluj-Napoca:
  • Cont lei IBAN : RO07RNCB2200000719750001
  • Cont euro IBAN: RO77RNCB2200000719750002
  • Cont dolari IBAN: RO23RNCB2200000719750004
  • ×
    Subiecte în articol: pagina de suflete ştefan