x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Accidentele rutiere, principala cauză a loviturilor la cap

Accidentele rutiere, principala cauză a loviturilor la cap

de Magda Marincovici    |    25 Noi 2013   •   16:56
Accidentele rutiere, principala cauză a loviturilor la cap
Atenţie! Este în creştere numărul persoanelor cu traumatisme craniene
Accidentele rutiere, de muncă, căderile, armele de foc şi consumul de droguri sunt principalel cauze ale creşterii numărului traumatismelor craniene, avertizează prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăşii Române de Neurologie. 

“O metaanaliză recentă, care adună datele din 23 de ţări europene, estimează o incidenţă de 235 de cazuri noi de traumatisme cranio-cerebrale la 100.000 de locuitori în Europa. Acelaşi studiu arată că, în general, victimele traumatismelor sunt persoanele cu un venit scăzut şi o condiţie socială mai modestă. Starea materială este un factor de risc pentru traumatismul cerebral. La bărbaţi se constată o incidenţă mai mare decât la femei. Cei care au suferit o dată un traumatism cranio-cerebral recidivează", a precizat profesorul Dafin Mureşanu la cea de a XI-a conferinţă anuală a Academiei Mondiale Multidisciplinare de Neurotraumatologie de la Istanbul.  În Europa sunt aproximativ 245.000 de persoane internate anual cu astfel de traumatisme, iar 66.000 dintre acestea mor din cauza complicaţiilor postraumatice.

În opinia prof. dr. Vlad Ciurea, în cazul copiilor, majoritatea traumatismelor cranio-cerebrale sunt rezultatul căzăturilor. "Aproape 27% dintre cei care cad în cap decedează, iar 10,9% rămân cu sechele", avertizează prof. dr. Vlad Ciurea. Aceasta este una dintre concluziile studiului pe care l-a efectuat prof. Ciurea pe un lot de 439 de cazuri şi care a durat zece ani.  “Victime sunt copiii nesupravegheaţi. Principala cauză a traumatismului este căderea din pat, din copac, de la etaj, apoi accidentele rutiere. Prevenţia este singura soluţie, altfel este un dezastru. La vârsta aceasta, capul este mai greu decât corpul. Cel mai mic copil cu traumatism cranio-cerebral era un copil de două zile. Moaşa l-a scăpat şi a căzut în cap. Cu cât o ţară este mai civilizată, cu atât toate măsurile de prevenţie sunt mai crescute", semnalează profesorul Vlad Ciurea.

Cei doi reputaţi medici atrag atenţia că în ţara noastră există o mare problemă în privinţa recuperării neurologice posttraumatice  atât în cazul adulţilor, cât şi al copiilor. La ora actuală, avem un deficit mare de neuro-psihologi, avem doar patru-cinci centre de tratament multidisciplinar, în condiţiile în care ar fi nevoie de câte un centru în fiecare judeţ. "Recuperarea la zero-trei ani este un dezastru", spune prof. Ciurea

De altfel, specialiştii insistă asupra importanţei majore a tratamentului multidisciplinar în centre specializate, deoarece în cazul unor leziuni cerebrale există o capacitate mai mare de regenerare. Este cazul unor leziuni acute de tipul accidentului vascular cerebral, traumatismului cerebral, a unor leziuni cu progresie lentă, neurodegenerative etc.


×