x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Alimente de evitat în anxietate și depresie. Dieta pentru o stare de bine

Alimente de evitat în anxietate și depresie. Dieta pentru o stare de bine

de Redacția Jurnalul    |    21 Mar 2023   •   22:15
Alimente de evitat în anxietate și depresie. Dieta pentru o stare de bine

În timp ce anumite alimente trebuie evitate în stările de depresie și anxietate, altele sunt benefice și atenuează simptomele moderate.

Mai multe studii arată că alimentele procesate, cum sunt dulciurile, prăjelile, produsele din făină albă, berea pot contribui la apariția și agravarea depresiei dar și la obezitate, diabet.

"Se pare că dieta este foarte strâns legată de starea de anxietate și de depresie. Sunt două mecanisme principale: inflamaţia, stresul oxidativ şi stomacul. De aceea, trebuie să avem grijă de ceea ce mâncăm, la alimentele pe care le tot consumăm. 

Nu trebuie să ne ferim de suplimente atât timp cât nu avem surse foarte bune. Dacă nu mâncăm foarte multe ouă, atunci un supliment de vitamina D, este o opţiune.

Trebuie să avem grijă să consumăm tot ce înseamnă acizi grași sănătosi, adică grăsimea sănătoasă, care de cele mai multe ori o luăm din peşte. Să nu uităm de sardine, de somon, macrou. Să nu uităm de nuci şi seminţe. 

Cele mai bune fructe pentru reducerea depresiei sunt fructele de pădure, mai ales afinele. Afinele ar fi pe locul întâi și toată perioada pe care le avem disponibil este bine să le consumăm cât mai proaspete, dar să știți că și cele congelate sunt o opțiune foarte bună.

Legume, fructe și verdețuri sunt baza pentru tot ce înseamnă reducerea anxietății și a depresiei. Și mai este o categorie extrem de importantă, și anume partea de probiotice - kefir, sana.

Putem să mâncăm ceva dulce și anume o ciocolată cât mai neagră. Sunt multe feluri deja pe piață de ciocolată cu proprietățile unei ciocolate negre, dar cu îndulcitori în așa fel încât să fie și gustoase. Și sunt opțiuni și cu fructe de pădure. Deci, zahărul dăunează în astfel de situații. 

Ar trebui să evităm tot ce înseamnă mult zahăr în exces, tot ce înseamnă produsele cereale și toate preparatele din făină albă. Totodată, de evitat şi tot ce înseamnă alimente procesate. Toate acestea odată că nu ajută deloc microbiomul intestinal, dimpotrivă, dezechilibrează foarte mult și aduc în organism o stare de inflamație care este extrem de greu de detectat. 

Această inflamație, de fapt, este responsabilă pentru majoritatea problemelor de sănătate, de la anxietate, depresie până la obezitate, diabet zaharat de tip doi și cancer.
Este nevoie de cel puţin şase luni de mâncat sănătos ca să ne echilibrăm organismul. Putem să apelăm la metode foarte dure, sub supravegherea unui medic, cum ar fi clisme frecvente și hidrocolonoterapie, ca să schimbăm repede.", a explicat medicul Simona Carniciu, la Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN.

 

×
Subiecte în articol: depresie alimente dieta simona carniciu