x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atentie, acum traversam noi!

Atentie, acum traversam noi!

de Magda Marincovici    |    30 Aug 2005   •   00:00
Atentie, acum traversam noi!
SANATATEA COPILULUI
Inainte de varsta de 7 ani, copilul nu are capacitatea de a-si asigura protectia. Aceasta inseamna ca nu poate fi lasat sa parcurga singur drumul pana la scoala sau gradinita si inapoi acasa. Copilul are acelasi camp vizual cu adultul, dar multe amanunte ii scapa. In plus, copilul estimeaza eronat distantele, directiile de unde vin zgomotele, nu deceleaza corect fiecare zgomot. Acest aspect il impiedica sa diferentieze claxonul automobilului de alt sunet. Aceste particularitati fac frecvent din copil o victima a accidentelor rutiere.

Autonom dupa 8 ani

Potrivit specialistilor, in general, abia dupa varsta de 8 ani, un copil ar putea sa parcurga in siguranta un traseu. Totusi, specialistii atrag atentia ca si varsta de 8 ani este una teoretica si ca depinde de maturitatea, de natura copilului si, in egala masura, de distanta pe care o are de parcurs. Pentru a-i incredinta copilului misiunea de a merge singur la scoala e nevoie de o perioada de "antrenament". Copilul va fi insotit de mai multe ori si cu aceasta ocazie i se vor arata cladiri sau alte repere pe care sa le retina si sa-l ajute sa se orienteze cand va parcurge acest traseu singur. De asemenea, i se va explica de ce nu trebuie sa depaseasca suprafata trotuarului, de ce se traverseaza numai pe culoarea verde a semaforului si prin zona marcata, fara a fugi.

Parintele, cel mai bun exemplu

Pentru copil, parintele este cel mai bun exemplu asupra modul de a respecta regulile de circulatie. Asadar, este obligatoriu ca parintele sau adultul insotitor sa nu se abata de la aceste reguli si chiar sa incerce sa-l acomodeze pe copil cu semnificatia panourilor rutiere. Este foarte bine ca sa ii intretineti copilului informatiile acumulate legate de acest traseu. Metoda cea mai buna o reprezinta discutiile bazate pe intrebari si raspunsuri prin care sa va dati seama daca micutul este pregatit. In cazul in care copilul trebuie sa foloseasca un mijloc de transport in comun, el va trebui sa stie exact statiile, pe unde se urca si pe unde coboara din tramvai sau autobuz. Si inca un amanunt. Fara bicicleta si fara role, la scoala.

×