x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atenţie la tuberculoza rezistentă la medicamente!

Atenţie la tuberculoza rezistentă la medicamente!

de Magda Marincovici    |    21 Feb 2012   •   21:00
Atenţie la tuberculoza rezistentă la medicamente!

Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia asupra pericolului reprezentat de tuberculoza multi-drog rezistenta (TB-MDR). S-a ajuns la aceasta situatie deoarece bacilul tuberculozei devine, in anumite situatii, rezistent la cele mai puternice medicamente administrate in mod obisnuit, respectiv izoniazida si rifampicina. Specialistii sunt de parere ca principala cauza a aparitiei TB-MDR este intreruperea sau administrarea incorecta a tratamentului antitbc. In majoritatea cazurilor, vindecarea tuberculozei este posibila in aproximativ sase luni de tratament cu respectarea unei scheme standard si cu monitorizarea pacientului. Rezistenta la antibiotice este cauzata de anumite schimbari gene­tice ce au loc in celula mycobacteriilor care provoaca tuberculoza. Daca sansele de vindecare pentru tuberculoza normala sunt de peste 90%, pentru TB-MDR pot sa scada sub 20%. De asemenea, pacientul va ramane contagios mai mult timp si va creste riscul de a infecta in special cadrele medicale. Ca si in cazul tuberculozei obisnuite, simptomele TB-MDR sunt tuse cu mucus, starea de oboseala, febra, scaderea in greutate, dureri in zona toracelui, a spatelui etc.

TB-MDR reprezinta o reala pro­blema pentru pacient si pentru sistemul de sanatate. Pe de o parte pacientului i se administreaza combinatii terapeutice la care bacteriile sunt sensibile. Tratamentul este costisitor, se prelungeste pe parcursul a doi ani si poate fi asociat cu o serie de efecte adverse pronuntate. In unele situatii, tratamentul poate fi chiar de 100 de ori mai scump decat cel indicat intr-o tuberculoza obisnuita. De asemenea, se mai poate interveni si chirurgical prin metoda Azorin, aplicata in mod curent si la noi, la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti.

Potrivit asist. univ. Cristian Pa­leru, medic chirurg in cadrul Institu­tu­lui "Marius Nasta", care aplica aceasta metoda, interventia presu­pune in prima faza oprirea func­tio­narii plamanului bolnav, pacientul fiind astfel obisnuit sa respire cu un singur plaman. In faza a doua, plamanul bolnav este scos din orga­nism, in paralel asigurandu-se si un tratament medicamentos. "Tuberculoza reprezinta o prioritate pentru ca este o boala transmisibila. Ingrijoratoare au inceput sa fie formele TB-MDR, care necesita o schema de tratament diferita, precum si o perioada de administrare a acestuia de doi ani, fata de sase luni cat dureaza in mod normal tratamentul acestei afectiuni", atrage atentia doctorul Elmira Ibraim, coordonatorul tehnic national al Programului national de control al tuberculozei.

In Romania, anual, sunt identificate 20.000 de cazuri de tuberculoza. Dintre acestea, aproximativ 16.000 sunt cazuri noi, iar 4.000-5.000 sunt cazuri de recidiva cauzate de intreruperea tratamentului sau esecul te­rapeutic. Potrivit OMS, in lume, in anul 2010, erau inregistrate aproximativ 650.000 de cazuri de TB-MRD.

×
Subiecte în articol: tuberculoză