x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Avem o problema

14 Feb 2005   •   00:00

SANATATEA CUPLULUI
La ora actuala, una dintre cele mai frecvente probleme care greveaza asupra vietii de cuplu sunt disfunctiile erectile.
MAGDA MARINCOVICI

61% dintre barbatii cu varste intre 35 si 60 de ani au avut cel putin unul dintre cele doua simptome proprii disfunctiilor erectile: imposibilitatea obtinerii si imposibilitatea pastrarii erectiei.

Dialog penibil

Din pacate, cand barbatul are o problema care se rasfrange asupra vietii de cuplu exista tendinta de a nu discuta cu nimeni aceste aspecte. "Comunicarea in cuplu privind disfunctiile erectile este redusa. Acest subiect este in continuare tabu atat pentru femei, cat si pentru barbati. Este incorect ca o femeie sa se disocieze cand el are aceasta problema", avertizeaza psihologul Aurora Liiceanu.

Paradoxal, dar majoritatea partenerilor manifesta dorinta de a se informa in legatura cu disfunctiile erectile. "Medicul este considerat persoana cea mai indicata cu care se poate discuta si care poate acorda informatii despre medicatia legata de aceasta afectiune", spune psihologul.

Acestea sunt cateva din datele colectate de un recent sondaj realizat de Asociatia Romana pentru Medicina Sexualitatii (ARMS) impreuna cu AB Research Group Romania, in Bucuresti, pe un esantion reprezentativ, in perioada 9-15 februarie a.c.

Studiul arata ca viata sexuala in cuplu este importanta atat pentru femei, cat si pentru barbati. Totusi, reiese ca pentru femei prioritare sunt sanatatea, copiii, stabilitatea financiara si apoi sexul.

"Disfunctiile erectile reprezinta o problema a cuplului. De regula nu e discutata cu nimeni si foarte putin intre parteneri. Si chiar cand se incheaga o discutie, aceasta este tangentiala, incomplenta, jenanta, penibila. Ceva de genul nu sunt pregatit/a", sustine medic primar urolog Nicolae Calomfirescu, seful sectiei Urologie din cadrul Spitalului de Urgenta "Prof. dr. Dimitrie Gerota" din Bucuresti.

Cei doi specialisti atrag atentia ca sexul este o componenta a vietii de cuplu si ca problemele sexuale trebuie rapid solutionate. Deoarece acestea se acutizeaza cu varsta.

CAUZE. Este foarte importanta stabilirea cauzelor disfunctiilor erectile. Aproape 25% din cazurile catalogate ca fiind acest gen de tulburari sunt provocate de tratamentele medicamentoase recomandate in alte afectiuni precum: hipotensiune, afectiuni cardiace, depresii. Fumatul si alcoolul pot cauza, de asemenea, disfunctii erectile chiar in forme severe. In cazul formelor severe, pacientii nu au practic nici o satisfactie in viata sexuala. Evident, cea mai buna solutie este consultarea medicului imediat de la primele simptome. "Am o problema, dar o tratez", trebuie sa fie principiul persoanelor care au aceste suferinte.

COMUNICARE. Pentru a intelege pe deplin toate aspectele privind viata de cuplu, comunicarea intre parteneri este cruciala. Trebuie sa recunoastem, abordarea acestor subiecte cu partenerul este uneori dificila si delicata. Este motivul pentru care frecvent aceste subiecte sunt ocolite. Din nefericire, pe acest fond se acumuleaza tensiuni, stari negative ce au ca rezultat alterarea comunicarii intre parteneri. Cu timpul, lipsa comunicarii face ca viata sexuala sa fie practic inexistenta, punand sub semnul intrebarii relatia dintre parteneri.

STIATI CA
  • O data cu cresterea frecventei de manifestare a simptomelor disfunctiei erectile, barbatii resimt mai puternic nevoia unei vieti sexuale normale si nevoia de a oferi partenerei o experienta placuta.
  • Viata sexuala in cuplu este mai importanta pentru barbati decat pentru femei.
  • Disfunctia erectila este o afectiune foarte frecventa. 152 de milioane de barbati din intreaga lume s-au confruntat cu episoade de acest gen.
  • In etiologia disfunctiei erectile pot fi trecute mai multe cauze: afectiuni cardiace, diabet, depresie, hiper sau hipotensiune.
  • ×
    Subiecte în articol: erectile cuplu