x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Avocatul Poporului: situaţia de la Institutul Cantacuzino afectează siguranţa naţională. Întâlnirea cu ministrul Sănătăţii a rămas „fără niciun rezultat”

Avocatul Poporului: situaţia de la Institutul Cantacuzino afectează siguranţa naţională. Întâlnirea cu ministrul Sănătăţii a rămas „fără niciun rezultat”

de Mediafax    |    17 Apr 2012   •   09:23
Avocatul Poporului: situaţia de la Institutul Cantacuzino afectează siguranţa naţională. Întâlnirea cu ministrul Sănătăţii a rămas „fără niciun rezultat”

UPDATE 14:45

Ministerul Sanatatii contra-ataca: Avocatul Poporului difuzeaza informatii inexacte

'O parte dintre informatiile privind vaccinurile produse de Institutul Cantacuzino sunt inexacte si produc confuzie in randul populatiei. Numai vaccinul gripal din productia ultimilor ani reprezinta un interes de strategie si siguranta nationala, restul produselor reprezentand remedii terapeutice', se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Comunicatul precizeaza ca Dorel Lucian Radu, actualul director al Institutului Cantacuzino 'a fost schimbat din functie de ministrul Sanatatii in urma deficientelor economico-financiare, a blocajului existent in aceasta institutie si a lipsei de productie'.

UPDATE 13:40

Dorel Lucian Radu a demisionat, la conducerea Institutului Cantacuzino fiind repus Radu Iordachel
Dorel Lucian Radu a demisionat de la conducerea Institutului Cantacuzino, in locul lui fiind repus Radu Iordachel, care fusese demis in aprilie 2010 de ministrul Sanatatii din acea perioada, Cseke Attila, din cauza neindeplinirii masurilor de remediere a deficientelor la liniile de productie a vaccinurilor.
Directorul general interimar al Institutului Cantacuzino, Dorel Lucian Radu, a demisionat la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce sindicatul institutiei a solicitat acest lucru, criticandu-l pentru blocarea activitatii.
"Este adevarat ca directorul interimar, Radu Dorel, si-a dat demisia. A fost repus Radu Iordachel, demis de fostul ministru Cseke Attila. Iordachel a atacat in instanta decizia fostului ministru si a castigat procesul, astfel ca a revenit in functie", a declarat, marti, pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore.
Radu Iordachel va fi director pana la organizarea concursului de ocupare a postului de director general al Institutului Cantacuzino.
In 16 aprilie 2010, ministrul Sanatatii din acea perioada, Cseke Attila, l-a demis pe directorul general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino, Radu Iordachel, pe motiv ca planul de masuri corective si de remediere a deficientelor la liniile de productie ale institutului, pe care si l-a asumat, nu a fost indeplinit. In locul lui Iordachel a fost numit atunci medicul primar microbiolog Gabriel Ionescu.
Decizia a fost luata atunci dupa ce raportul de autorizare realizat de Agentia Nationala a Medicamentului a evidentiat faptul ca planul de masuri nu a fost in totalitate respectat si implementat. Potrivit raportului, linia de productie a vaccinului antituberculoza (BCG) nu poate fi autorizata din cauza deficientelor constatate in luna februarie 2010 si care nu au fost remediate desi existau in planul de masuri pentru retehnologizare.

Stirea Initiala

Avocatul Poporului ancheteaza situatia de la Institutul Cantacuzuino, considerand ca neproducerea unor vaccinuri reprezinta o incalcare grava a dreptului fundamental la sanatate si afecteaza intr-o anumita masura siguranta nationala a Romaniei.

"De mai multe luni de zile in cadrul institutiei Avocatul Poporului se desfasoara o ancheta proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri (stafilococic D - in dilutii - produs original romanesc, folosit in tratamentul infectiilor stafilococice, antigripal, antituberculos, polidin, cantastim, antidifterie, antitetanic), de catre Institutul Cantacuzino, ceea ce in opinia noastra reprezinta o incalcare grava a dreptului fundamental la sanatate, prevazut de art. 34 din Constitutie si o afectare intr-o anumita masura a sigurantei nationale a Romaniei", se arata intr-un comunicat de presa al Avocatului Poporului (AP).

Potrivit institutiei, aceasta situatie are ca efect pericolul producerii unor epidemii ale caror efecte nu ar putea fi inlaturate in lipsa vaccinurilor.

'Ceea ce pare grav este faptul ca Institutul Cantacuzino ar fi beneficiat de fonduri care puteau fi utilizate pentru dezvoltarea procedurilor de producere a vaccinurilor', se mai arata in comunicatul AP.

Avocatul Poporului precizeaza ca a solicitat de aproximativ doua saptamani informatiile necesare, insa nu a primit niciun raspuns de la Institutul Cantacuzino.

Avocatul Poporului a avut o intrevedere cu ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, care insa a ramas fara niciun rezultat, "in timp ce situatia vaccinurilor s-a agravat continuu".

"Ca urmare, cu costuri foarte mari, vaccinurile care nu se mai produc trebuie sa fie achizitionate de pe piata libera sau/si externa. Consecintele asupra bugetului sunt si vor fi evident negative", a subliniat Avocatul Poporului.

Situatia de la Institutul Cantacuzino Bucuresti va fi rezolvata in cateva zile, a spus, in 11 aprilie, ministrul Sanatatii, Ritli Ladisalu, precizand ca nu poate face deocamdata un anunt privind o posibila schimbare a directorului institutiei, pe care o cer sindicalistii.

Ministrul a precizat ca stie despre faptul ca liniile de productie de la Cantacuzino sunt blocate si ca institutul nu va putea fabrica vaccinuri.

"Cautam solutii. Productia de vaccin antigripal din iarna a fost un esec, iar statul trebuie sa recupereze banii pentru vaccinul produs", a mai spus Ritli.

"Nu cred ca exista cineva care doreste desfiintarea institutului. Evolutia a fost dezastruoasa. Sper sa gasim formula potrivita pentru redresarea institutului", a adaugat Ritli, precizand ca Institutul Cantacuzino este in coordonarea Minsterului Sanatatii.

Sindicatul Institutului Cantacuzino a cerut demiterea directorului Radu Dorel Lucian, intrucat acesta ar refuza sa faca achizitii, iar toate liniile de productie fiole sunt inchise.

Actualul director a fost repus in functie la 15 septembrie 2011, prin ordinul al ministrului Sanatatii, dupa ce, in 2009, a fost inlocuit de la conducerea institutiei, pentru management defecutos.

×