x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cancerul poate fi curabil dacă este diagnosticat la timp şi tratat corect

Cancerul poate fi curabil dacă este diagnosticat la timp şi tratat corect

de Magda Marincovici    |    06 Feb 2012   •   21:00
Cancerul poate fi curabil dacă este diagnosticat la timp şi tratat corect

Cancerul este una dintre cauzele principale de deces in intreaga lume, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care a estimat ca 84 de milioane de oameni vor muri de cancer intre 2005 si 2015. Cele mai afectate sunt tarile in curs de dezvoltare. Potrivit Uniuinii Internationale pentru Controlul Cancerului (UICC), obiectivul este de a lupta contra acestei boli deoarece "Impreuna este posibil'. Astfel, la nivel mondial pana in 2025, se incearca reducerea deceselor premature din cauza cancerului cu 25%. Intr-un raport realizat cu spirjinul Federatiei Industriei Farmaceutice din Europa (EFPIA) se arata ca, desi incidenta cancerului este in crestere, mortalitatea prin cancer este in descrestere, indicand impactul pozitiv al programelor de screening si al noilor optiuni terapeutice. Acesta prezinta diferente importante in ceea ce priveste ratele de supravietuire in Europa. Astfel, pacientii din Austria, Franta si Elvetia au cel mai larg acces la tratamente noi, in timp ce Polonia, Republica Ceha si Marea Britanie se situeaza in urma.

In Romania
O statistica a Organizatiei Mondiale a Sanatatii publicata in 2011 situeaza Romania pe locul 47 din 50 de tari, in ceea ce priveste numarul total de cazuri de cancer (205 cazuri la 100.000 de locuitori). Cele mai frecvente forme de cancer sunt pulmonar si colorectal la barbati, respectiv de san, la femei. 'Cancerul pulmonar este cea mai frecventa forma de cancer la noi si in lume, cu incidenta maxima la barbati si pe locul doi la femei, dupa cancerul mamar. Este important ca oamenii sa fie informati cu privire la aceasta boala, sa stie care sunt semnele si simptomele si sa se prezinte la medic atunci cand apar acestea', spune doctorul Mircea Dediu de la Institutul Oncologic "Prof.Dr. Alexandru Trestioreanu', Bucuresti. In legatura cu cancerul la san, doctorul Florin Bacanu de la Spitalul "Sf. Maria' Bucuresti, precizeaza ca este o boala ce "poate fi curabila, daca este tratata si diagnosticata la timp. Insa pentru acest lucru, fiecare femeie trebuie sa fie foarte atenta la toate modificarile ce se produc la nivelul sanilor si sa se prezinte la medic de indata ce observa aparitia unui nodul. De asemenea, este importanta o dieta sanatoasa asociata cu un mod de viata echilibrat'.

In acest sens, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca, profesor universitar dr. Alexandru Irimie, specialist in oncologie, spunea recent ca particularitatile genetice ale celulei "pot fi modificate de o serie de factori de mediu, chimici, nutritionali, poluanti. Printre acestia, fumatul reprezinta o cauza importanta in aparitia cancerului. Riscul dezvoltarii unui cancer pulmonar este de 20 pana la 40 de ori mai mare la un fumator decat la un nefumator. Impactul vietii moderne este enorm in ceea ce priveste influenta asupra declansarii a multiple tipuri de cancere. Pentru a identifica rolul real si precis al dietei si al altor factori legati de stilul de viata, este din nou nevoie de studii la nivel celular, pentru stabilirea relatiilor intre acestia sii boala.
In viitorul apropiat, modificarile in stilul de viata, dieta si preventia secundara vor prezenta un impact major in reducerea mortalitatii prin cancer'.

Profesorul doctor Alexandru Irimie, oncolog la Institutul Oncologic "Ion Chirircuta' din Cluj Napoca, este de parere ca, in prezent, sunt in curs de intelegere mecanismele cancerului, ceea ce va pemite "identificarea unor tratamente personalizate pentru fiecare pacient sau grup de pacienti atinsi de aceasta boala'. Un aspect deosebit de important in evaluarea si monitorizarea populatiei pe care Institutul o deserveste in acest areal, il reprezinta infiintarea, in anul 2001, a Centrului de Prevenire si Control al Cancerului, cu doua obiective fundamentale: Registrul de cancer, institutional si regional Nord-Vest, si Unitatea de Management pentru Programe Organizate de Screening - implementarea de programe de screening - col uterin, mamar si colorectal, spune profesorul Irimie.

De altfel, in nenumarate randuri Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer a avertizat asupra importantei de a ne informa asupra masurilor de prevenire si de diagnosticare in faze incipiente a acestei boli, care asa poate fi chiar vindecata.

Terapii complementare
Un numar mare de suferinzi de cancer recurg si la terapii complementare. Opiniile oncologilor sunt diferite in privinta beneficiilor acestor terapii in cazul cancerului. Profesorul Alexandru Irimie prcizeaza ca "exista date care arata ca terapiile complementare sunt utilizate de 40% - 60% dintre pacientii oncologici. Efectul benefic al unora este sustinut de studii riguroase, in schimb altele pot deveni daunatoare interferand, de exemplu, cu mecanismele de actiune ale unor chimioterapeutice. Ar fi bine ca recomandarile privind acest tip de terapie sa vina din partea unor persoane avizate'.

×
Subiecte în articol: cancer