x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ce să mâncăm pentru a ne menţine buna dispoziţie

0
25 Sep 2015 - 14:29
Ce să mâncăm pentru a ne menţine buna dispoziţie
Există anumite alimente recunoscute pentru proprietăţile lor de a-ţi induce o stare de bună dispoziţie si pe care medicii nutriţionisti le recomandă in cazurile in care te simţi lipsit de energie si chef de viaţă.

Din această categorie fac parte, in general, alimentele incluse in cadrul unei alimentaţii zilnice sănătoase: legume, fructe, cereale, lactate si carne de pui.

Varza si broccoli

Conţin o substanţă numită indole, detoxifiant si antioxidant, care stimulează producţia de estrogen. Si cum buna dispoziţie este legată, in parte, de producţia de estrogen, aceste legume sunt cele mai potrivite să facă parte din meniul tău zilnic. Cantitatea necesară este de 25 g pe zi, care te vor ajuta nu numai să fii vesel, ci te vor proteja si de cancer si iţi vor asigura o digestie bună.

Ciocolata

Conţine magneziu care acţionează asupra transmiterii semnalelor intre neuroni. De asemenea, este bogată in serotonină si cafeină, care au rol stimulator. Se recomandă sortimentele cu un conţinut ridicat de cacao (ciocolata neagră), 50-70 la sută. Sfatul specialistilor este să evităm ciocolata albă si cea cu lapte, care sunt bogate in grăsimi. Cantitatea recomandată este de 50 g pe zi (conţinutul de magneziu trebuie să fie de 350 mg). Atenţie insă, verifică eticheta pentru a nu consuma prea multe calorii!

Fasolea

Face parte din alimentele care conţin fitoestogeni (hormoni vegetali) ce păstrează buna dispoziţie, echilibrând scăderea producţiei de hormoni. De asemenea, fasolea conţine si magneziu. Se recomandă consumarea a aproximativ 150 g de fasole boabe pe săptămână.

Apa minerală

Verifică atent compoziţia apei minerale pe care o consumi. Un deficit de magneziu te va face să fii iritabil, o concentraţie de calciu in sânge redusă iţi va spori nervozitatea. După ce te asiguri că apa pe care o bei conţine aceste două elemente, consumă 1,5 litri pe zi si vei avea un aport necesar de 800 mg calciu si 350 mg magneziu.

Omega 3

Se consideră că unii acizi grasi ar avea efecte benefice asupra stării de spirit. De exemplu, acizii omega 3 sunt necesari constituirii membranei celulelor cerebrale, ei participând la facilitarea schimburilor intre neuroni si păstrarea echilibrului emoţional. Omega 3 găsim in pestele gras - ton, sardine, somon proaspăt, scoici, in uleiul de rapiţă si soia. Se recomandă consumul de peste de cel puţin două ori pe săptămână si folosirea uleiului de rapiţă si soia in toate salatele pe care le mănânci.

Antioxidanţi

Vitaminele E si C aparţin amândouă familiei antioxidanţilor. Acestea luptă impotriva degenerării funcţiilor cerebrale legate de avansarea in vârstă. Acestea incetinesc procesul de imbătrânire si apariţia stărilor proaste generate de perioada premenstruală si menopauză.
Cele două vitamine le găsim in uleiurile vegetale si germeni de grâu (vitamina E), portocale si lămâi, cirese, coriandru (vitamina C). Cantitatea necesară este de 125 mg pe zi vitamina C si 10 mg pe zi vitamina E.
În plus, fructele intens colorate reprezintă o adevărată sursă de energie pentru organism. Secretul stă in cantităţile considerabile de vitamina C pe care acestea le posedă si care dau organismului un adevărat cocktail de energie. Cele mai recomandate sunt ciresele, zmeura, murele, ananasul.

Vitamina B6

Intervine intr-un mare număr de reacţii enzimatice si in sinteza serotoninei, care guvernează modificările hormonale. O găsim in banane si nuci (73/100 g) Aportul zilnic recomandat este de 1,7 mg pe zi - o banană sau 100 g nuci.
Cerealele, mai ales cele integrale, sunt o sursă de vitamine din gama B. Cele mai indicate sunt vitaminele B, B2 si acidul folic, care, pe lângă efectul benefic asupra stării de spirit, au un impact pozitiv asupra stării de sănătate a pielii si a părului. Consumă de preferat cereale integrale, orez integral, pâine pe bază de secară sau făină neagră, in cantităţi moderate insă.

Reţete

Salată de fructe

Ingrediente:
Ingrediente: un măr, două portocale, unb grep-frut, foi pepeni galbeni, cirese, căpsuni, un ananas, trei banane, miere, seminţe decojite de floarea-soarelui, sâmburi de migdale, nuci, stafide, esenţă de vanilie si de rom.
Preparare: fructele se taie cubuleţe, se adaugă câteva linguri de miere, esenţele de vanilie si rom, migdalele, seminţele de floarea-soarelui si nucile. Se amestecă bine. Între timp, se taie in jumătăţi pepenii galbeni si se curăţă de seminţe. Salata se pune in jumătăţile de pepeni si se ornează cu friscă.

Orez cu legume

Ingrediente: o pungă de orez nedecorticat, un broccoli, doi dovlecei, un ardei rosu, doi morcovi, ceapă verde, un castravete, sare, piper, o lingură de ulei de măsline, rozmarin.

Preparare: fierbe orezul o jumătate de oră. Morcovii, castravetele, ardeiul rosu, toate tăiate cubuleţe, alături de ceapa verde tăiată de 1 cm, căleste-le puţin cu o lingură de ulei de măsline. Dovleceii si broccoli scufundă-i 5 secunde in apă clocotită. Amestecă bine toate ingredientele, apoi adaugă sare, piper si pe deasupra rozmarin.
Citeşte mai multe despre:   retete,   sanatate

 



Mai multe titluri din categorie

Probleme cu vaccinul AstraZeneca. Ce spun studiile

Probleme cu vaccinul AstraZeneca. Ce spun studiile
AstraZeneca și Universitatea Oxford au anunțat că există o eroare de fabricație a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de acestea. Problema a apărut în urmă cu câteva zile, după ce producătorii au publicat...

Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare

Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare
Imaginile avansate obținute cu ajutorul tomografie computerizate au arătat că persoanele care gătesc folosind combustibil din biomasă pot dezvolta probleme pulmonare de la concentrația periculoasă de...

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei
Depresia este o tulburare de dispoziție/stare foarte des întâlnită, din păcate.  Provoacă simptome severe care afectează modul în care te simți, gândești și gestionezi activitățile tale zilnice, iar...

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2
Persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 sunt mai protejate cu 34,3% de simptomele grave dacă desfășoară activități fizice, arată un studiu din Brazilia al Fundaţiei pentru Cercetare,...

Boala care te rătăceşte în propriul apartament

Boala care te rătăceşte în propriul apartament
Peste ultima parte a vieţii pluteşte ca un blestem boala Alzheimer, boala uitării, a confuziei în mintea omului. În creierul celor bolnavi de această maladie îngrozitoare se dereglează procesele biochimice, iar...

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a Statelor Unite a emis o autorizație pentru utilizarea de urgență (EUA) a primului test de detectare a infecției cu COVID-19 care poate fi...

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca
Compania britanică AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford au dezvoltat un vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 a cărui eficiență este de 70%, transmite AFP. Studiile clinice intermediare au...

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%
Compania americană de medicamente Pfizer anunță că rezultatele intermediare arată că vaccinul împotriva COVID-19 este eficient în proporție de 95% și protejează îndeosebi vârstnice, care au riscul...

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres
Pandemia de coronavirus a adus, pe lângă numărul uriaș de îmbolnăviri, și o creștere semnificativă a stării de stres a populației. De la simptome minore la cele mai grave, mulți oameni au reclamat stări...

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace
Odată cu instalarea menopauzei, multe femei se întristează că acesta este finalul rolului lor, că a venit sfârşitul. Este greşit! După apariţia menopauzei, în jurul vârstei de 50 de ani, femeile încep un...

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 
Putem să ne criticăm dur sau putem să ne învățăm lecția; acestea sunt cele mai importante două direcții cu care se confruntă oamenii, iar de cele mai multe ori nefericirea este adusă de prima variantă, iar...

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea
Operaţia de înlocuire a cristalinului în cataractă a devenit o intervenţie uzuală, fără internare, iar intervenţia redă vederea de dinainte. Pe de altă parte, în glaucom, operaţia este ulterioară...

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase
Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea...

Efectele melatoninei asupra COVID-19

Efectele melatoninei asupra COVID-19
Melatonina ar putea ajuta la tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Clinica Cleveland. Aceasta este o substanță care reglează somnul și poate fi...

Un nou tratament pentru maladia Alzhaimer

Un nou tratament pentru maladia Alzhaimer
Un nou medicament pentru tratarea maladiei Alzhaimer este anunțat de compania Biogen. Acesta este  considerat eficient de Autoritatea pentru Medicamente și Alimente a SUA (FDA), transmite Reuters. Se...
Serviciul de email marketing furnizat de