x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Congresul Mondial IASGO , un eveniment de referinţă

Congresul Mondial IASGO , un eveniment de referinţă

de Magda Marincovici    |    25 Sep 2013   •   19:52
Congresul Mondial IASGO , un eveniment de referinţă
Sursa foto: VICTOR STROE/JURNALUL NATIONAL

Prof. dr Irinel Popescu, preşedintele Congresului, precizează că au fost prezenţi 250 de speakeri din 35 de ţări, printre care pionierii transplantului hepatic la nivel mondial

În perioada 18 – 21 septembrie, a avut loc la Palatul Parlamentului, Congresul Mondial al Asociaţiei Internaţionale a Chirurgilor, Gastroenterologilor şi Oncologilor (IASGO), eveniment emblemă care a reunit peste 1.000 de participanţi din 43 de tari.
 
“Congresul şi-a atins obiectivul de a aduce specialişti din toată lumea, şi nu numai din ţările cu excelenţă medicală şi cu bugete mari pentru sănătate şi pentru cercetare, ci şi din ţările mai puţin favorizate, dar care uneori au un cuvânt de spus, au opinii sau vin să înveţe şi să îşi prezinte şi ei propria experienţă”, a declarat prof. de. Irinel Popescu, preşedintele Congresului Mondial IASGO.

“În acelaşi timp, dacă mă gândesc la România, am încercat să prezentăm cam tot ce a realizat mai bun şcoala românească în chirurgie, gastroenterologie şi oncologie în momentul de faţă. Şi unele dintre lucrări, modul în care au fost primite, comentariile pe marginea lor, au fost, aş spune, neaşteptat de favorabile. Deci asta arata că, în ultimul timp, nivelul şi rezultatele noastre au început să se apropie de cele internaţionale, ceea ce nu poate decât să ne bucure.”, a adaugat prof. dr  Irinel Popescu.

Prof. N. J. Lygidakis,  a evidenţiat că: "Scopul principal al Asociaţiei Internaţionale a Chirurgilor, Gastroenterologilor şi Oncologilor este de a atinge o anumită uniformizare a nivelului ştiinţific, dar şi a posibilităţilor sistemelor de sănătate din diverse ţări ale lumii. Astfel, oamenii de pe tot mapamondul vor avea şanse egale de acces la serviciile de sănătate cu aceeaşi eficienţă, evitând astfel ca sănătatea să fie accesibilă doar în anumite colţuri ale lumii. IASGO militează ca aceste cunoştinte avansate să fie răspândite în toată lumea, medicii să aibă acces la ele în beneficiul populaţiilor de pretutindeni.”

La eveniment a mai fost prezent şi primarul general al Municipiului Bucuresti, prof. Sorin Oprescu, care a explicat: "Nu sunt aici doar în calitate de gazdă, de primar general al Municipiului Bucureşti, ci mai ales în calitate de medic, de chirurg, de coleg. Ştim toţi cei prezenţi aici că şcoala de medicină românească este o forţă remarcabilă, care a reuşit să dea elitei mondiale a medicinei nume mari, dintre care mulţi ne-au fost profesori şi colegi. Trebuie să le ducem pasiunea mai departe şi,  aşa cum au făcut ei cu noi, să îndrumăm tinerii spre împlinirea lor umană şi profesională. Ne trebuie mai mult ca oricând profesionişti remarcabili, dar şi oameni de suflet şi caracter: oameni serioşi, cu minte clară. Oameni  formaţi şi educaţi să gândească, să discute şi să lucreze profund şi implicat. Acesta cred eu că este scopul reuniunii ştiintifice la care ne aflăm."

În cadrul Congresului Mondial IASGO 2013 s-au aniversat 50 de ani de la realizarea primului transplant de ficat din lume de către prof. Thomas Starzl, în 1963 la Denver (SUA), prilej cu care acesta a transmis un mesaj video în care a vorbit despre începuturile eroice ale transplantului de ficat.

Momentul aniversar a fost subliniat şi de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, care a adresat un mesaj participanţilor prezenţi la Congresul Mondial IASGO: "Este o mare bucurie să particip la acest Congres. Aşa cum ştiţi mai bine decât mine, este a doua oară când se organizează la Bucureşti un asemenea Congres. Dumneavoastră, somităţile lumii medicale româneşti şi internaţionale, aţi venit la Bucureşti să învăţaţi ce este mai bun şi mai performant. Prin prezenţa mea, doresc să omagiez această profesie şi pe dvs. Am cerut permisiunea Guvernului să vă felicit pentru că aveţi o profesie nobilă şi de mare responsabilitate. Am înţeles că este un prilej de bucurie, se împlinesc 50 de ani de la primul transplant de ficat în lume. În acest sens, doresc să vă împărtăşesc o preocupare specială a autorităţilor româneşti în domeniul transplantului. În primul rând, încurajam din ce în ce mai mult orice operaţie de transplant care se face la cel mai înalt nivel. Aş dori să mulţumesc profesioniţtilor în transplant şi celor care s-au ocupat de organizarea transplantului”.

La Congres au fost prezenti 250 de speakeri din 35 de ţări, printre care pionierii transplantului hepatic la nivel mondial: prof. Cristoph Broelsch, prof. Masatoshi Makuuchi, prof. Henri Bismuth, precum şi Prof. Victor Velculescu, figură remarcabilă a cercetării ştiinţifice internaţionale, un specialist cu contribuţii originale la studiul genomului, profilat pe cercetări care încearcă să descifreze originea cancerului la nivel genomic.

Aspectul multidisciplinar, programul variat şi dens, racordat la realităţile şi evoluţiile internaţionale, participarea celor mai străluciţi specialişti ai lumii, sunt vectori care au transformat Congresul Mondial IASGO 2013 într-o declaraţie de profesionalism ştiintific la superlativ.


×
Subiecte în articol: Prof. dr. Irinel Popescu