x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate UPDATE Controverse cu privire la vaccinul AstraZeneca. Mesajul Comisiei Europene

UPDATE Controverse cu privire la vaccinul AstraZeneca. Mesajul Comisiei Europene

de Giulia Anghel    |    24 Feb 2021   •   11:46
UPDATE Controverse cu privire la vaccinul AstraZeneca. Mesajul Comisiei Europene
Sursa foto: Foto: Lucian Alecu

După ce vaccinul AstraZeneca a fost refuzat de Germania, Comisia Europeană încearcă să redistribuie dozele. Totodată, șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a declarat că şi-ar face bucuroasă acest tratament, scrie Reuters. 

"Aş face vaccinul AstraZeneca fără să mă gândesc de două ori, la fel ca și  cele produse de Moderna şi BioNTech/Pfizer", a declarat von der Leyen. Remarca ei vine după disputa, de luna trecută, în care Comisia acuza compania că întârzie livrările în UE.

Și președintele francez Emmanuel Macron a făcut comentarii nefavorabile față de vaccin, spunând că acesta a fost autorizat prea devreme în Marea Britanie, întrucât are efecte secundare mai severe decât celelalte două aprobate în UE.

Germania preferă vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech și consideră produsul britanic de mâna a doua. Senatoarea Elke Breitenbach, membră a Comisiei pentru afaceri sociale din Berlin, a propus ca dozele neutilizate AstraZeneca să fie administrate celor 3.000 de persoane fără adăpost care trăiesc în centre provizorii în capitala germană. Ministrul de interne Horst Seehofer a declarase anterior că vaccinurile neutilizate ar trebui să ajungă la poliţie. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Vaccinul anti COVID-19, dezvoltat de AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford, ar putea să nu fie indicat persoanelor vârstnice, potrivit președintei Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Emer Cooke, scrie theguardian.

Ea a declarat în fața Parlamentului European că agenția examinează toate datele oferite de companie asupra eficienței acestui tratament asupra diferitelor grupe de vârstă. Este însă posibil ca vaccinul să fie autorizat doar pentru tineri, întrucât există insuficiente informații despre siguranța și eficiența administrării la persoanele de peste 65 de ani. 

Se așteaptă ca EMA să acorde avizul la sfârșitul acestei săptămâni, la o lună după ce a fost aprobat în Marea Britanie. 

Totodată, Pascal Soriot, președintele AstraZeneca, a recunoscut, într-un interviu pentru La Republica, faptul că datele despre efectele vaccinului la vârstnici sunt limitate. El a insistat însă că seniorii cărora li s-a administrat tratamentul, au dezvoltat anticorpi la fel ca tinerii. Totuși, Soriot a înțeles că, din prudență, tratamentul va fi administrat în unele țări doar celor sub 65 de ani.

„Sincer, este bine. Nu există suficiente vaccinuri pentru toată lumea. Deci, dacă vor să folosească un alt vaccin pentru persoanele în vârstă și vaccinul nostru pentru cei mai tineri, nu este nicio problemă."

Germania contestă eficiența vaccinului la vârstnici

Presa germană a scris că eficacitatea vaccinului AstraZeneca ar fi de numai 8% pentru grupa de vârstă + 65 de ani, însă compania a respins aceste afirmații, spunând că procentul este incorect și a indicat datele publicate în jurnalul medical Lancet și de către Medicines and Healthcare products Regulatory Authority (MHRA) din Marea Britanie, care a autorizat de urgență tratamentul în luna decembrie 2020. Produsul este utilizat pe scară largă în campania de imunizare din Regatul Unit pentru vârstnicii de peste 70 de ani.

Însă Ministerul german al Sănătății acuză faptul că, în studiile sale,  AstraZeneca a testat tratamentul pe mai puțini seniori față de alți producători. Societatea a transmis că circa 10% dintre participanți aveau peste 65 de ani. 

Pascal Soriot a declarat că răspunsul imunitar la vârstnicii cărora li s-a administrat vaccinul a fost similar cu cel al tinerilor, dar că nu se va opune niciunei decizii luate de EMA. „În luna noiembrie, am publicat date în Lancet care demonstrează că adulții în vârstă au avut răspunsuri imune puternice la vaccin, 100% dintre aceștia generând anticorpi specifici vârfului după a doua doză”, a spus și un purtător de cuvânt al AstraZeneca.

Autoritatea pentru Medicamente și Alimente (FDA) din SUA nu a acordat, deocamdată, licență pentru acest tratament, preferând să aștepte rezultatele unui studiu american de amploare, la care participă circa 30.000 de voluntari. Acesta a fost conceput pentru oferi mai multe informații cu privire la protecția asupra vârstnicilor, dar și asupa afroamericanilor și amerindienilor. 

Totuși, experți independenți contrazic afirmațiile oficialilor germani, considerându-le fără temei. 

„Pot confirma ceea ce se spune despre lucrarea publicată în Lancet. Nu sunt autor al studiului respectiv, dar l-am citit. Persoanele vârstnice au fost recrutate în faza 3 din Marea Britanie, relativ târziu, dar imunizarea a fost eficientă. Nu am nicio idee de unde provine cifra de 8%”, este de părere Adam Finn, profesor de pediatrie la Universitatea din Bristol.

Însă ziarul german Handelsblatt își menține îngrijorările privind eficacitatea scăzută a vaccinului produs de AstraZeneca asupra seniorilor, deși nu a mai făcut referire la procentul de 8%, lansat anterior.

 

 

 

×
Subiecte în articol: vaccin AstraZeneca COVID