x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Creme la moda

de Steluta Indrei    |    17 Ian 2006   •   00:00
Creme la moda
COSMETICA
Ultima moda in materie de creme contra ridurilor o reprezinta cele pe baza de colagen - o proteina faimoasa datorita proprietatilor sale de a intineri pielea. Colagenul injectabil este de doua tipuri: natural si de sinteza.

Colagenul aflat in structura pielii are un rol esential in aspectul tenului si aparitia eventualelor riduri. Pentru a compensa deteriorarea sa din cauza imbatranirii cutanate, cercetatorii au descoperit colagenul injectabil. In prima faza, acesta era de origine bovina. Insa injectiile au fost puse sub semnul intrebarii o data cu aparitia encefalopatiei spongiforme bovine ("boala vacii nebune"), spune conferentiar doctor Olga Simionescu, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina. In plus, injectiile cu colagen de origine bovina erau contraindicate persoanelor alergice la proteine animale si la cei cu antecedente de boli autoimune (poliartrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic).

Avantaje si dezavantaje

Avand in vedere suspiciunile si contraindicatiile, cercetatorii au cautat noi solutii si au inlocuit substanta provenind de la animale cu colagen injectabil de sinteza. Dar si acesta prezinta unele dezavantaje. Procedura este costisitoare si, fiindca eficienta tratamentului nu depaseste patru-sase luni, injectarea trebuie repetata la o jumatate de an sau un an.

Cele mai noi produse cosmetice pe baza de colagen sunt cremele. Acestea se bucura de un succes remarcabil datorita avantajelor fata de colagenul injectabil: sunt mai usor de folosit, putand fi aplicate acasa, pe o perioada nelimitata, sunt mai putin costisitoare. Insa si cremele cu colagen au un inconvenient: nu provoaca durere, dar sunt mai putin eficiente decat injectiile. De ce? Fiindca se aplica la suprafata pielii, iar efectul de estompare a ridurilor este mai putin vizibil decat in cazul colagenului injectabil, care se introduce in straturile profunde ale dermului.

Oricum, femeile nu trebuie sa se astepte la miracole chiar daca utilizeaza ambele tipuri de produse cosmetice pe baza de colagen. Rezultatul terapeutic variaza in functie de tipul ridurilor si de pielea persoanei respective.

Conf. dr. Olga Simionescu este de parere ca si cremele, si injectiile cu colagen imbunatatesc elasticitatea pielii. Ele reprezinta tratamentul de referinta in cazul heliodermiei (imbatranirea pielii data de soare), dar medicul precizeaza ca deocamdata nu exista o substanta-minune pentru combaterea ridurilor.

COLAGENUL. Cea mai mare cantitate de proteina din organismul nostru este reprezentata de colagen. Pielea este formata din derm si epiderm. Dermul este constituit dintr-o retea densa de colagen, in alcatuirea caruia intra fibrele elastice. Astfel, colagenul confera pielii rezistenta si elasticitate. Insa din pricina imbatranirii, celulele pielii se regenereaza mai greu, iar tesuturile si fibrele de colagen isi pierd elasticitatea.

FRUCTE SI LEGUME. Femeile care doresc sa profite de avantajele colagenului trebuie sa stie ca vitamina C contribuie la sinteza acestei substante. Pentru a spori efectul produselor cosmetice, ele sunt sfatuite sa manance din belsug kiwi, portocale, mandarine, grepfrut, lamai, varza, ardei, patrunjel.
×
Subiecte în articol: colagen