x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum putem opri durerea prin acupunctură

Cum putem opri durerea prin acupunctură

20 Dec 2021   •   12:26
Cum putem opri durerea prin acupunctură

Durerea…cu toții o experimentăm la un moment dat în viață…o simțim când naștem și când ne naștem, o simțim în copilărie, ca adulți și la bătrânețe. O simplă atingere mai accentuată ne poate provoca durere.

Pentru că nu există o modalitate obiectivă de a măsură durerea, cine o simte o trăiește ca pe o senzație extrem de personală, pe care cel mult poate încerca să o traducă în cuvinte, dar care oricum nu va fi niciodată experimentată la fel de la om la om. Și pentru că sunt cazuri în care nu există nicio patologie legată de durerea lor, unii oameni se resemnează să sufere fără să caute o cauza. Cu toate acestea, există mijloace eficiente de analiză a durerii și metode foarte sofisticate de tratament. Dar mai există și metode alternative de a trata durerea, în special în medicină tradițională chineză (MTC) care a dezvoltat, de secole, o abordare extrem de fină a multiplelor cauze ale durerii și numeroase tratamente adecvate.

 

Durerea ar putea fi definită în linii mari că un episod senzorial și emoțional dureros legat de deteriorarea corpului nostru. Pentru a ne avertiza de faptul că experimentăm durere, creierul lansează semnale electrice și chimice prin nervii noștri și activează astfel acest veritabil sistem de avertizare care este tradus prin durere. Există, totuși, mai multe tipuri de durere, inclusiv două tipuri principale care sunt ușor de distins: durerea acută, care este temporară, și durerea cronică, care este de durata.

 

Durerea acută este declanșată de o vătămare evidentă și un tratament este destul de evident. Această durere este cea care ne împiedică să ne rănim grav. Durerea cronică, pe de altă parte, este durerea care durează. Această durere nu are alt folos decât să-i amintească pacientului că boala lui, dacă este bolnav, este continuă. 

 

Cu toate acestea, în timp ce durerea cronică este mai dificil de tratat decât durerea acută, ea poate fi totuși redusă semnificativ, sau eliminată sau chiar transformată, prin blocarea parțială a semnalelor de durere. Și nu este vorba, pur și simplu, de a lua analgezice. Este vorba de a ne adresa unui medic specialist în durere, care singur va putea aplica o abordare multidisciplinară combinând tratamente convenționale cu tehnici paralele: reabilitare, psihoterapii, relaxare și în special acupunctură. În cazul tratamentului cu acupunctură, oferit și de www.acupuncturabucuresti.ro, doar medicul care stăpânește perfect cunoștințele medicinei tradiționale chineze va putea, evident, să definească, în cadrul unei tipologii foarte rafinate, tipul specific de durere resimțită de pacient, apoi să determine locațiile specifice pentru puncție pentru a obține o ameliorare.

 

Ce este durerea în medicina tradițională chineză?

 

Pentru a înțelege pe deplin cum funcționează medicină tradițională chineză și cum este tratată durerea prin acupunctură, este important să înțelegem anumite aspecte de funcționare. Cunoaștem în general marele pilon pe care se bazează medicină tradițională chineză și anume dualitatea clasificării fenomenelor prin Yin și Yang, a căror alternanță menține echilibrul energetic, numit Qi. Organismul este considerat o bază structurală (viscere și meridiane) și o bază substanțială (așa-numită energie Qi, sânge, fluide corporale). Acestea sunt meridianele care, integrate într-un întreg sistem de comunicare, permit circulăția sângelui și a energiei și tocmai din acest sistem se definesc locațiile pentru puncție.

 

Motivul pentru care este important să înțelegem acest sistem este pentru că, indiferent de originea ei, durerea este întotdeauna legată de un blocaj energetic. Cu toate acestea, pentru a debloca energia, trebuie să știi unde apare durerea, cum și de ce.

 

Există diferite niveluri de localizare a durerii. La nivelul global al sistemului corpului, durerea poate fi legată de organe, meridiane, vase, Qi, sânge. Conform geografiei mai clasice a corpului, aceasta va da tocmai 8 locuri unde se simte durerea: cefalee, dureri toracice, dureri de spate, gastralgie, dureri abdominale, lombalgie, dureri articulare, dureri musculare. Însă clasificarea durerii prin MTC nu se oprește aici, deoarece există două sindroame dureroase majore, numite Bi și Tong, care corespund diferitelor locații.

 

Cele 3 modalități de a trata durerea în acupunctură

 

Studiind specificul fiecărei dureri în raport cu cauzele și locațiile pe care le-am menționat, acupunctorul va alege abordarea adecvată dintre cele trei căi principale de tratament care sunt curățarea, reglarea energiei Qi și expulzarea.

 

Curățarea - Această metodă se aplică atunci când sunt afectate meridianele. Meridianele, care sunt responsabile nu doar de hrănirea viscerelor și țesuturilor corporale, ci și de circulația Qi-ului și a sângelui, de comunicarea viscerelor și a celor 5 structuri, circulă. Orice leziune riscă să provoace o obstrucție a energiei. Trebuie, așadar, folosite punctele situate de-a lungul traseului meridianului.

 

Reglarea funcția energiei (Qi) - Această metodă se aplică atunci când sunt afectate cele organele și intestinele. În general, toate durerile de aici sunt legate de o perturbare a mișcărilor sus-jos, de interiorizare-externalizare în circulația energiei. 

 

Expulzare - Această metodă se aplică atunci când durerea este legată de 6 cauze exterioare (sau excese: vânt, frig, val de căldură-căldură, umiditate, uscăciune, căldură-foc), de stagnarea sângelui sau de flegmă tulbure. Când cele 6 excese afectează mușchii, vasele, tendoanele, pielea, oasele, apare o obstrucție a meridianelor. Când cele 6 excese afectează organele intestinale, apare o perturbare a funcției energetice. Când flegmă stagnează în articulații, există rigiditate și umflare a articulațiilor, sau chiar deformare. Când stagnează în organele intestinale, duce la abcese.

 

Beneficiile acupuncturii

 

Interesul imens al acupuncturii în tratamentul durerii constă în modul ei de a lua în considerare atât energia vitală a organismului, cât și factorii de mediu (temperatura, emoții, mentalitate, leziuni). Pe de altă parte, acțiunea pe care acupunctura o aplică asupra circulației energiilor de reechilibrare a relațiilor dintre organe are o eficacitate atât preventivă (organismul slăbit este reechilibrat, deci fortificat), cât și curativă (se identifică organele afectate de durere și sunt tratate). Procesul terapeutic se desfășoară într-o colaborare reală între pacient și medic, iar rezultatele obținute prin tratamentul cu acupunctură dau roade.

 

 

×