x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Decese provocate de boli ale sistemului circulator

Decese provocate de boli ale sistemului circulator

de Redacția Jurnalul    |    01 Feb 2024   •   17:30
Decese provocate de boli ale sistemului circulator

Majoritatea românilor nu au acces la spitale bune ori la aparatură medicală performantă.

Deși diferențele materiale sunt mari, majoritatea locuitorilor țării contribuie la sistemul național de sănătate și ar trebui să beneficieze de un act medical eficient. 

Există însă zone, regiuni, județe, unde incidența unor boli este mult mai amplă decât în alte părți ale țării.

Ziarul Ring a alcătuit o hartă a țării cu decesele provocate de bolile aparatului circulator și evoluția acestora în perioada 1990-2022,  pe baza datelor Ministerului Sănătății. 

Sistemul circulator este format din inimă și vasele de sânge, este esențial pentru transportul sângelui, oxigenului și a substanțelor nutritive către toate țesuturile și organele corpului. Bolile aparatului circulator pot afecta acest sistem și pot avea consecințe grave pentru sănătate.

Bolile frecvente ale sistemului circulator

  1. Hipertensiune arterială (HTA): Este o afecțiune în care presiunea sângelui în artere este constant crescută, ceea ce poate duce la leziuni ale vaselor de sânge și la complicații grave precum accident vascular cerebral, infarct miocardic sau insuficiență cardiacă.
  2. Ateroscleroza: Ateroscleroza este acumularea de plăci de grăsime și depuneri de colesterol pe pereții arterelor, reducând fluxul de sânge și creând riscul de tromboză sau embolie.
  3. Boala coronariană: Aceasta apare atunci când arterele coronariene, care furnizează sânge inimii, sunt îngustate sau înfundate de plăcile aterosclerotice, provocând durere în piept (angină pectorală) sau chiar infarct miocardic.
  4. Insuficiența cardiacă: Inima nu poate pompa suficient sânge pentru a satisface necesitățile organismului. Insuficiența cardiacă poate apărea ca urmare a hipertensiunii arteriale, a bolii coronariene sau a altor afecțiuni.
  5. Aritmii cardiace: Acestea sunt tulburări ale ritmului cardiac, cum ar fi fibrilația atrială sau tahicardia ventriculară, care pot provoca bătăi inegale ale inimii.
  6. Tromboze și embolii: Tromboza este formarea unui cheag de sânge într-un vas de sânge, în timp ce embolia este blocarea unui vas de sânge de către un cheag de sânge sau un alt material, cum ar fi o bucată de plăci aterosclerotice.
  7. Anemie: Anemia este o afecțiune în care nivelul de hemoglobină din sânge este scăzut, ceea ce poate afecta capacitatea sângelui de a transporta oxigen către țesuturi.
  8. Vase de sânge slăbite sau dilatate: Acest lucru poate include anevrisme (dilatarea anormală a unei artere) sau vase fragile care pot duce la sângerări severe.
  9. Boli autoimune: Afecțiuni precum lupusul sau arterita cu celule gigante pot afecta vasele de sânge și pot duce la inflamație și deteriorare vasculară.
  10. Boli congenitale ale inimii: Acestea sunt anomalii ale structurii sau funcției inimii prezente încă de la naștere.

Județul unde a crescut cel mai mult numărul deceselor provocate de boli ale aparatului circulator este Constanța, numărul cauzate de aceste boli a crescut cu 55% (de la 3166 decese ăn 1990, la 4892 în 2022).

Pe următoarele 5 poziții se află județe din Moldova. Neamt, Galati, Bacau, Iasi, Suceava, cu rate de creștere a acestor decese de peste 30%.

 

×
Subiecte în articol: boli decese sistem circulator