Afecțiunea degenerativă progresivă a creierului, manifestată cu predilecţie la persoane vârstnice, boala Alzheimer produce o deteriorare progresivă a funcțiilor cognitive ale creierului, pierderea capacităților intelectuale ale individului și a valorii sociale a personalității sale. Sunt asociate tulburări de comportament şi starea denumită demență.
Modificările organice ale creierului şi boala în sine a fost descrisă pentru prima dată de psihiatrul și neuropatologul german Alois Alzheimer.
Afecţiunea este cea mai obişnuită formă de declin mintal la persoanele vârstnice și odată cu creșterea longevității, boala este tot mai frecventă.
Simptomele cunoscute, cum este pierderea memoriei care înregistrează, în fapt schimbărilor moleculare ale creierului si lichidului cefalorahidian, potrivit unei cronologii detaliate, au alte semne detectabile cu mulţi ani înainte.
New England Journal of Medicine a publicat rezultatele unui studiu ce a dezvăluit cronologia schimbărilor subtile ce debutează în creierul pacienţilor, care pot acum să fie identificate înaintea unei examinări RMN sau a altor investigaţii pentru care pacienţii se prezintă la neurolog abia în momentul în care pierderile de memorie puse iniţial pe seama oboselii, stresului, vârstei îi aduc pe cei afectaţi şi pe membrii familiilor în stare de alertă. (...)
Cum poti detecta cu 25 de ani inainte „sa se intample” iminența apariției bolii Alzheimer și cum poți să te „pregătești” pentru ea?
Răspunsul ar putea schimba fundamental percepția asurpa prevenirii și tratamentului acestei boli............................
Află mai mult despre diagnosticarea precoce a bolii Alzheimer.