x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Dializa fără aparat, în fază de experiment

Dializa fără aparat, în fază de experiment

de Magda Marincovici    |    09 Mai 2011   •   16:27

In urma cu un an, in premiera, Jurnalul National scria despre o noua metoda de dializa, pusa la punct de profesorul doctor Alexandru Ciocalteu, managerul Spitalului Sf. Ioan din Bucuresti, premiata cu Medalia de aur la Salonul de Inventica de la Geneva. Impreuna cu doi tineri colaboratori, doctorii Cristina David si Alexandru Ionel Chercherita, profesorul Ciocalteu a reusit sa vina in ajutorul pacientilor cu o noua metoda de dializa numita peritoneofiltrare. Potrivit prof. Ciocalteu, „ in aceasta metoda, peritoneul pacientului devine membrana de dializa, fara a mai fi necesar aparatul de dializa.
Astfel, organismul pacientului este cel care efectueaza dializa.  Este montat un manson compatibil cu tesutul uman, care comprima vena porta. Astfel sunt stoarse controlat toxinele si sunt eli­minate prin vezica urinara, printr-o valva unidirectionala. Pacientul scapa de teava din burta pe care din sase în sase ore se toarna doi litri de solutie, ceea ce se intampla in actuala dializa peritoneala, si de venitul de trei ori pe saptamâna la spital, asa cum se cere în hemodializa. Noua tehnica de dializa permite o specta­culoasa scadere a riscului infectiilor, fenomen obisnuit în dializa peritoneala; nu mai exista fluctuatii de tensiune arteriala; bolnavul îsi controleaza singur cantitatea de urina eliminata zilnic; riscul insuficientei cardiace scade considerabil.

Inca de anul trecut, prof. Ciocalteu remarca faptul ca aceasta inventie ar putea reduce in mod substantial suma pe care Casa de Asigurari de Sanatate este obligata, anual, sa o deconteze firmelor care asigura dializa in tara noastra. De asemenea, autorul inventiei nu putea sa ignore ca noua metoda de dializa deranja planurile unor companii extrem de puternice.

 „Este o inventie premiata cu aur la Geneva, dar fata de care marile companii producatoare de rinichi artificiali si materiale de dializa nu arata interes deosebit. Este soarta multor inventii exceptionale ale cercetatorilor romani", spune profesorul Ciocalteu. Si chiar asa este. Deoarece a trecut un an si aceasta  metoda, care practic revolutioneaza dializa, risca sa fie doar mentionata ca performanta intr-un c.v. Totusi, recent , un inginer român, Florin Nuta de la General Turbo SA, a oferit o sponsorizare de 80.000 de lei pentru demararea studiilor experimentale. Din echipa medicala a profesorului Alexandru Ciocalteu mai fac parte un gastroenterolog, conferentiar doctor Ion Dina, doi chirurgi, Mircea Litescu si Rubin Munteanu, un urolog, Victor Cauni, si un specialist de la Catedra de Chirurgie a Facultatii de Medicina Veterinara, profesor doctor Alin Bartoi.

In prezent, costurile anuale pentru un pacient dializat sunt de 18.000 de euro. In tara noastra sunt aproximativ 10.000 de persoane care fac dializa, dintre care 150 la Spitalul „Sf. Ioan” din Bucuresti. Aici, sunt pacienti care fac dializa din 1992, dar, de exemplu, Spitalul Clinic de Nefrologie „Carol Davila” din Bucuresti, are pacienti dializati inca din 1976.

×