x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Donările de organe – blocate de un proiect al Ministerului Sănătăţii. Ce spun specialiştii

Donările de organe – blocate de un proiect al Ministerului Sănătăţii. Ce spun specialiştii

de Robert Veress    |    Mediafax    |    17 Apr 2012   •   12:30
Donările de organe – blocate de un proiect al Ministerului Sănătăţii. Ce spun specialiştii

Donarile de organe risca sa fie blocate, daca proiectul de ordin privind infiintarea Registrului National de Evidenta a Donatorilor de Organe, Tesuturi si/sau Celule Umane, propus de Ministerul Sanatatii, va fi adoptat.

Proiectul prevede obligatia persoanelor care sunt de acord ca, in caz de deces, organele lor sa fie transplantate, sa dea o declaratie notariala in acest sens, urmand ca doar astfel sa fie inscrise din timpul vietii intr-un registru national creat la Ministerul Sanatatii.

Declaratia notariala este, in prezent, una dintre posibilitatile legale pentru donarea de organe. 'In sase ani, de cand s-a introdus aceasta posibilitate, nicio persoana nu a apelat la aceasta cale. In toate cazurile, donarile se fac in baza acordului familiei persoanei decedate, cunoscand vointa acesteia, exprimata in timpul vietii', a declarat Victor Zota, directorul Agentiei Nationale de Transplant, pentru Jurnalul National. Zota spune ca initiativa Ministerului Sanatatii nu este oportuna si avertizeaza ca se va crea o confuzie: 'Optiunea de donare a organelor este prevazuta si in cardul de sanatate. In aceste conditii, cei interesati nu vor mai sti unde sa caute organele – la medicii de familie, la notari?'

Conform proiectului aflat in dezbatere publica, pe site-ul Ministerului Sanatatii, "in registru se inscriu si se verifica declaratiile incheiate in forma autentica prin care persoanele majore si cu capacitate de exercitiu deplina isi exprima in mod liber si neviciat consimtamantul cu privire la donarea in scop terapeutic a organele, tesuturilor si/sau celulelor in situatia in care sunt declarate de catre medici in moarte cerebrala".

Necompletarea, in functie de procedura solicitata, a tuturor datelor prevazute duce la invalidarea procedurii, situatie in care aplicatia nu va elibera dovada inregistrarii, interogarii sau anularii inscrierii.

Proiectul precizeaza ca organele care pot fi donate sunt cord, plaman, cord-pulmon, rinichi, ficat, pancreas si intestin. De asemenea, pot fi donate ca tesuturi piele, cornee, insule Langerhans, os si vase de sange.

Cererile primite de la minori si "persoane incapabile" nu vor fi autentificate, potrivit proiectului.

"Notarul public care a autentificat o declaratie prin care o persoana majora si cu capacitate deplina de exercitiu isi da consimtamantul in vederea donarii post-mortem si in scop terapeutic a organelor, tesuturilor si/sau celulelor are obligatia sa comunice catre Registru, de indata, in ziua autentificarii, datele necesare din cuprinsul declaratiei, completand in acest sens un formular electronic de inscriere", se mai arata in proiectul de act normativ.

La formularul electronic de inscriere va fi atasata scanata in format PDF declaratia autentica. Daca donatorul modifica declaratiile anterioare, va fi autentificata o noua declaratie. potrivit modelului stabilit de MS.

In urma solicitarii inscrierii ca donator va fi eliberat automat de registru un certificat care va cuprinde inclusiv data, ora, minutul si secunda la care s-a efectuat inscrierea declaratiei.

Registrul va putea fi accesat numai de catre angajatii Centrului Operativ pentru Situatii de Urgenta al Ministerului Sanatatii, la solicitarea coordonatorilor de transplant, prin serviciul IC (intercomunicatii) din Unitatile de Primiri Urgente sau direct, dupa o verificare in prealabil a identitatii coordonatorului regional de transplant.

Ministerul Sanatatii, in colaborare cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale, va realiza o aplicatie informatica ce va permite accesul in timp real a notarilor publici in vederea inscrierii datelor in registru si respectiv a operatorilor ministerului pentru interogarea registrului.

×
Subiecte în articol: donare organe declaratie notariat