x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Alimente pe care trebuie să le eviți când iei anumite medicamente

Alimente pe care trebuie să le eviți când iei anumite medicamente

de Redacția Jurnalul    |    28 Aug 2023   •   20:45
Alimente pe care trebuie să le eviți când iei anumite medicamente

Uneori trebuie să ții cont ce mănânci atunci când iei medicamente, deoarece interacțiunile dintre tratamente și alimente pot fi periculoase.

Combinații periculoase între alimente și medicamente. Ai grijă ce mănânci dacă iei aceste tratamente

Iată 8 combinații pe care trebuie să le eviți:

1. Colesterol

Dacă iei medicamente împotriva colesterolului trebuie să eviți sucul de grapefruit întrucât te poți confrunta cu efecte secundare, cum sunt durerile de picioare. Este astfel necesar să discuți cu medicul de familie, potrivit Realitatea.net.

2. Atac de cord

Dacă ai probleme cu inima este bine să eviți lemnul dulce. Acesta conține glicirizina care poate provoca un ritm cardiac neregulat dacă se combină cu digoxină. Mai mult, lemnul dulce inhibă acțiunea altor pastile, cum sunt analgezicele, anticoncepționale și cele pentru reglarea tensiunii arteriale. 

3. Anticoagulante

Sucul de merișoare combinat cu anticoagulante subțiază prea mult sângele. De asemenea, spanacul și alte legume cu frunze verzi conțin vitamina K, astfel încât interferează cu medicamentele de subțiere a sângelui și cu anticoagulantele, scăzându-le eficiența și crescând riscul de formare a cheagurilor de sânge. Trebuie evitat și consumul de kale, broccoli.

4. Antibiotice

În pofida ideii că la administrarea de antibiotice este benefic iaurtul (deoarece conține bacterii sănătoase, acționând astfel ca un probiotic), produsele lactate reduc absorbția acestora. Este astfel potrivit ca acestea să fie luate cu circa 1-2 ore înainte de masă pentru a fi absorbite total. 

5.Infecții bacteriene

Medicamentele recomandate în infecții bacteriene interacționează cu alimentele ce conțin tiramina și va crește brusc tensiunea. Aminoacidul se găsește în alimentele afumate, conservate ori fermentate. Trebuie evitate salamul, cârnații, brânza procesată, bananele, avocado, ciocolata, alcoolul. 

6. Tiroidă

Pastilele pentru tiroidă sunt mai puțin absorbite de organism dacă mănânci nuci, soia. Medicamentele trebuie administrate seara, înainte de culcare. 

×
Subiecte în articol: alimente medicamente