Fructele sunt o sursa importanta de "apa biologica' (70%-90%), usor absorbabila, pura si usor utilizabila de catre organism, scrie profesorul doctor Pavel Chirila in volumul "Nu hrani cancerul', volum aparut recent la Editura Christiana. In acelasi timp, organismul nostru are nevoie de un aport constant de fructe si pentru ca acestea reprezinta o sursa excelenta, naturala de minerale, vitamine si de glucide nerafinate (in care predomina fructoza). Profesorul Chirila reaminteste ca un fruct integral, respectiv cu coaja, mancat pe indelete, evident dupa ce a fost bine spalat, este superior sucului din fructul respectiv. De asemenea, autorul ne sfatuieste sa profitam de fructele de sezon, in special de cele de padure, deoarece acestea au avantajul ca cresc in zone mai putin poluate, unde nu ajung insecticidele.
Iata ce ne recomanda autorul acestui volum sa retinem in mod deosebit in legatura cu fructele:
· Citricele sunt bogate in vitamina C;
· Citricele actioneaza anti-cancer prin vitamina C, polifenoli, epuratori de radicali liberi de oxigen, activator al sistemului imun;
· Polifenolii din fuctele de padure si citrice blocheaza angiogeneza (formarea de noi vase de sange, esentiala pentru dezvoltarea unor tumori) in zona tumorii;
· Absenta lipidelor le recomanda in displipidemii.
Pentru a contribui intr-adevar la protejarea sanatatii, profesorul Pavel Chirila ne recomanda fructele bio, netratate cu insecticide, consumate crude. Autorul insista sa ne orientam asupra oleaginoaselor : nuci, alune, fistic, migdale, seminte de dovleac, de floarea soarelui. Si daca totusi suntem amatori de un suc de fructe, acesta sa fie pregatit din fructe presate pentru a conserva cat mai mult din elemente nutritive valoroase din compzitia acestuia.
In capitotul consacrat fructelor, profesorul Pavel Chirila ofera cititorului si o lista cu fructele care practic nu ar trebui sa ne lipseasca : kiwi pentru ca au efect antitumoral, strugurii pentru ca ne completeaza necesarul de fier si fructoza, smochinele deoarece contin fibre, capsunele, zmeura, murele si fragii pentru ca sunt bogate in pectine, vitamina C si fier, caisele, piersicile, pepenele intrucat sunt o sursa valoroasa de caroten. Persoanelor cu un deficit de fier li se indica curmale, afine si masline, iar celor care trebuie sa-si completeze necesarul de magneziu le sunt recomandate macesele.