x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Glaucomul şi lentilele de contact

Glaucomul şi lentilele de contact

de Magda Marincovici    |    18 Dec 2013   •   21:15
Glaucomul şi lentilele de contact

Simptomele acestei boli : durere în jurul ochiului, dureri de cap puternice,  roşeaţă, vedere cu halouri colorate

Cercetătorii americani au pus la punct o lentilă de contact capabilă de a elibera, direct în ochi, în doze speciale, medicamentul prescris contra glaucomului. O pereche de lentile de acest tip ar putea elibera tratamentul aproximativ o lună. Autorii acestei metode medicale sunt un grup de cercetători din cadrul departamentului de oftalmologie al Spitalului pentru Copii din Boston. Principalul avantaj al acestor lentile este că reuşesc să elibereze controlat medicamentul direct în ochii pacientului afectaţi de glaucom.

Se ştie că glaucomul ete o boală a nervului optic care afectează câmpul vizual şi care măreşte presiunea oculară. Această afecţiune a ochiului presupune în prima fază administrarea strictă, în ochi, a  unui colir care are ca scop reducerea presiunii oculare. Dar, potrivit doctorului Joseph Ciolino, care a coordonat cercetările privitoare la noul tip de lentile de contact, modul de administrare a picăturilor în ochi presupune şi o compatibilitate a pacientului cu tratamentul cu scopul de a se obţine o eficienţă sporită. Dar, din păcate, frecvent pacienţii uită pur şi simplu de acest colir.

Pentru medici, lentilele de contact prezintă avantajul că administrarea medicamentul se fără ca pacientul să aibă vreo misiune în acest proces. Mai mult medicii spun că, după efectuarea primelor teste pe pacienţii suferinzi de glaucom, această nouă şi performantă formă de administrare a medicamentelor oculare ar putea fi extinsă şi la alte patologii. Noile lentile sunt dotate cu o peliculă  foarte subţire care conţine medicamentul. Testele au demonstrat că, după o lună în care au fost purtate lentilele, concentrarea medicamentelor în ochi era identică celei obţinute după o lună de tratament cu colir, administrat clasic. Un alt avantaj, prezentat de autorii acestei noi metode medicale, o reprezintă administrarea tratamentului adaptată la lentilele corectoare.

“Într-o familie în care există un membru cu glaucom primitiv, gena se moşteneşte şi oricare descendent poate face boala. Din acest motiv, toţi membrii unei familii în care unul este (a fost) diagnosticat cu glaucom cronic trebuie să fie examinaţi după vârsta de 40 de ani şi chiar mai devreme. Este foarte important ca un pacient cu glaucom să fie diagnosticat în timp util pentru a se putea menţine vederea”, ne sfătuieşte prof. dr. Monica Pop, managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice.  Simptomele glaucomului sunt difuze: durere în jurul ochiului, dureri de cap puternice,  roşeaţă, vedere înceţoşată, cu halouri colorate etc.


 

 

×