x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Gripa, fără aspirină şi antibiotice

Gripa, fără aspirină şi antibiotice

de Magda Marincovici    |    07 Dec 2011   •   21:00
Gripa, fără aspirină şi antibiotice

Nu automedicatiei. Nu antibioticelor. Nu aspirinei. Sunt principalele recomandari facute live cititorilor nostri pe jurnalul.ro de conferentiar doctor Victoria Arama, sef de sectie la Institutul de Boli Infectioase 'Matei Bals', si de Simin Florescu, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Tropicale 'Victor Babes'.

Romanii ignora ca gripa este una dintre cele mai contagioase boli infectioase si ca in aceste conditii automedicatia poate contribui la cresterea numarului persoanelor contaminate cu virusurile gripale si la aparitia unor complicatii severe. Foarte frecvent, cand facem brusc febra (peste 38 de grade Celsius), avem dureri musculare, astenie, apelam la aspirina.

Conf. dr. Victoria Arama atrage atentia ca, prin administrarea aspirinei intr-o boala virala cu stari febrile, cum este gripa, este posibila aparitia sindromului Reye. Cei mai expusi riscului acestui sindrom sunt copiii. Sindromul Reye poate avea consecinte severe, chiar decesul provocat de edemul cerebral sau de cresterea presiunii intracerebrale.

Nu doar in Romania, dar si in alte tari din spatiul Uniunii Europene se re­marca un consum alarmant de anti­biotice. In cazurile de gripa, antibioti­cele luate fara recomandarea medicului nu au nici o justificare, dimpotriva, maresc rezistenta la acestea.

Doctorul Simin Florescu insista asupra faptului ca vaccinul este solutia cea mai eficienta de a preveni gripa, chiar daca actualul sezon gripal este unul normal, cel putin deocamdata.

Vaccinul antigripal este contraindicat temporar persoanelor cu boli febrile respiratorii (sau de alta natura) si este contraindicat definitiv persoanelor cu alergii severe cunoscute la oua, carne de pasare, fulgi si pene, deoarece vaccinul este preparat pe oua de gaina embrionate.

Medicamentele care actioneaza impotriva virusului gripal, contribuind la vindecarea bolii, la prevenirea complicatiilor si a deceselor sunt amantadina, oseltamivirul si zanamivirul, care pot fi procurate doar in baza unei prescriptii me­dicale.

Cei doi specialisti in boli infectioase recunosc ca sunt persoane care, desi s-au vaccinat, pot sa faca gripa. Dar foarte important in cazul acestor persoane este faptul ca nu vor face complicatii. Cele mai frecvente complicatiile puse pe seama gripei sunt: bronhopneumonii determinate exclusiv de virusul gripal sau in asociere cu bacterii (pneumococ, stafilococ, haemophilus influenzae), sinuzite, otite, bronsite acute si, foarte rar, meningoencefalite, miocardite, pericardite.

Exista cazuri de gripa foarte grave, cu evolutie spre deces in doua zile. Pentru ca, asa cum stim ca gripa vine in fiecare an in luna decembrie, tot asa trebuie sa stim ca gripa poate sa provoace decese. Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) estimeaza ca, in Uniunea Europeana, in medie, aproape 40.000 de persoane mor prematur in fiecare an de gripa si ca pentru fiecare deces cores­pund mai multe spitalizari care rezulta din complicatii ale gripei. Pana la 90% dintre decese sunt inre­gistrate la persoanele peste 65 de ani, in special in randul celor cu afectiuni medicale pre-existente.

Cei doi specialisti in boli infectioase semnaleaza ca gripa este o boala care ne pandeste pe toti, indiferent de varsta. Inclusiv nou-nascutii si sugarii pana la 6 luni pot face gripa daca mama lor nu a fost vaccinata. Si inca un amanunt esential: gripa nu se poate trata cu mijloace naturale, doar unele simptome pot fi atenuate prin ceaiuri, frectii. Pentru profilaxia gripei, sunt eficiente medicamentele homeopate.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate