„Stratul vechi este în mare parte stabilizat, cu excepția zonelor unde sunt depuneri însemnate, care în partea superioară continuă să prezinte un strat cu rezistență scăzută, de circa 10…25 cm, puțin stabilizat. Peste acesta, stratul de zăpadă relativ ridicat care se va depune, în special în Carpații Meridionali, deși ușor, poate acționa ca o suprasarcină, favorizând declanșarea unor avalanșe de suprafață”, arată ANM.
Conform specialiștilor, vântul puternic va favoriza formarea unor noi plăci de vânt, mai ales pe versanții cu orientare sud-vestică.
Riscul declanșării va fi amplificat la trecerea schiorilor sau turiștilor, prin ruperea noilor plăci de vânt sau dislocarea stratului puțin rezistent din partea superioară a zăpezii.
În zonele joase se va depune un nou strat de zăpadă, crescând astfel riscul declanșării unor avalanșe mici, izolat medii, mai ales la suprasarcini.
Riscul declanșării avalanșelor va fi însemnat în zona înaltă, de peste 1800 m, a Munților Făgăraș și Bucegi, iar în rest va fi moderat sau chiar redus.
(sursa: Mediafax)