Prof. dr. Adrian Streinu Cercel: În ultimul an, avem mulţi pacienţi cu transaminaze foarte mari, cu distrugeri ale celulelor hepatice
80% dintre persoanele cu hepatită A nu ştiu că suferă de această boală, totuşi virusul hepatitic A a devenit din ce în ce mai agresiv, avertizează prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”.
“Aproximativ 80% dintre cei care au hepatită A nu află, duc boala pe picioare. Sunt puţin obosiţi, trag de ei, îşi văd de treaba lor şi, apoi, după circa 10 zile, totul intră într-un calm relativ. Norocul este că ei se vindecă în proporţie de 99%, doar 1% ajung să dezvolte boală cronică. Se vindecă în totalitate, dar ducând boala pe picioare. Este bine ca lumea să se vaccineze pentru hepatita A. Cam 80% dintre cei infectaţi nu îşi dau seama că au infecţie cu virusul hepatitei A şi, ca atare, nu ajung la doctor. Ajung la doctor cei care se îngălbenesc, care fac icter şi care reprezintă aproximativ 20% dintre cei infectaţi. În acea perioadă, ei sunt contagioşi. Orice infecţie la nivelul ficatului mai mult sau mai puţin lasă o mică cicatrice”, explică prof. dr. Streinu-Cercel.
După o perioadă de relativă linişte, cu infecţii care nu impuneau spitalizare, iată că virusul hepatitic A este din ce în ce mai agresiv. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel remarcă faptul că, de aproximativ un an, acest virus reapare şi “avem persoane cu valorile transaminazelor de ordinul miilor, cam în jur de 3.000 de unităţi, ceea ce înseamnă că afectarea ficatului este una intensă. Ceea ce vedem în ultimul an sunt infecţii cu un un nivel mare de transaminaze, însemnând distrugeri de celule hepatice”. În legătură cu cele aproape 20% dintre cazurile de hepatită A însoţită de simptome “trebuie să avem mare grijă pentru că boala poatea evolua în forme grave, fulminante, care pot să pună în pericol viaţa pacientului, subliniază conf. dr. Alexandru Rafila, consilier al ministrului Sănătăţii.
Soluţia o reprezintă prevenţia prin două măsuri: vaccinarea contra virusului hepatitic A şi respectarea regulilor de igienă personală, ştiut fiind că hepatita A a mai fost botezată şi “boala mâinilor murdare”. Vaccinul reprezintă soluţia şi în cazul hepatitei B.
“În momentul de faţă ştim că virusul hepatitei C poate fi scos din organism cu medicaţia pe care o avem. Aceasta este o infecţie care se vindecă în momentul de faţă în proporţie de peste 95%-98% cu noile molecule. Aceste virus este pe primul loc în geneza cancerului hepatic. Costurile sunt uriaşe. Virusul hepatitei B nu poate fi scos din organism, putem să îl ţinem sub control toată perioada vieţii persoanei respective. Se vindecă cam în proporţie de 40%-50%, iar restul sunt purtători. 80% dintre cei cu virusul hepatitei C rămân purtători, dar, mai devreme sau mai târziu, dezvoltă boala cronică de ficat. După ce se dezvoltă boala cronică de ficat, apare riscul de hepato-carcinom şi, respectiv, decesul”, spune prof. dr. Streinu Cercel. În 2014, la noi, prevalenţa virusului hepatitic C este de 3,2%, adică 633.080 de români au hepatita C. Dorel Săndesc, secretar de stat în MS, a anunţat că, până la sfârşitul anului, tripla terapie pentru hepatita C va fi introdusă pe lista medicamentelor compensate şi gratuite. Pentru informarea corectă a populaţiei privitor la virusurile hepatitice şi modalităţile corecte de prevenire a acestor infecţii, Fundaţia “Renaşterea” derulează o campanie în cadrul căreia s-a lansat şi programul naţional de tesare gratuită a hepatitei C pentru publicul larg.