x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Hepatita C, o boală vindecabilă

Hepatita C, o boală vindecabilă

de Magda Marincovici    |    27 Noi 2013   •   20:08
Hepatita C, o boală vindecabilă
Sursa foto: Thinkstock
În ţara noastră, anual, sunt diagnosticaţi cu virusul hepatitei C aproximativ 7.500 – 8.000 de pacienţi
Avem specialişti, din păcate, avem şi pacienţi infectaţi cu virusul hepatitei C (VHC), dar ne lipseşte tripla terapie din lista de medicamente compensate şi gratuite, care măreşte şansa de vindecare spre aproximativ 80%, a subliniat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, la lansarea, în premieră, a  Coaliţiei "Împreună împotriva hepatitei". În timp ce dubla terapie disponibilă acum are o rată de succes de aproximativ 50%, tripla terapie conduce la rate de răspuns de aproape 80%. "De ce ne ocupăm acum, în această manieră, de VHC? Răspunsul este simplu: ştim incidenţa, 3,4% din populaţie; ştim că e o boală care se poate vindeca printr-o terapie adecvată şi că, pentru a scădea parametrii epidemiei VHC, screeningul şi terapia sunt cele mai bune metode şi cele mai la îndemână. Proiectul Coaliţiei propune soluţii pentru tratarea pacienţilor cronic, mai ales că trebuie să ţinem cont că avem un număr crescut de pacienţi, ca urmare a transfuziilor de sânge efectuate în perioada anilor '80-'90”, spune prof. dr. Streinu-Cercel, managerul INBI “Matei Balş”.  

Dacă VHB (viurusul hepatitei B)  este ţinut sub control prin introducerea, încă 1995,  a vaccinării obligatorii a nou-născutului şi dacă la HIV/SIDA avem un program constant şi sustenabil, apreciat la nivel internaţional, la VHC, România se plasează pe o curbă ascendentă, îngrijorătoare. Un studiu privind prevalenţa bolilor asociate cu VHC, derulat în 22 de ţări europene de referinţă, a raportat cea mai mare prevalenţă în România.  Adică, aşa cum preciza conf. dr. Liana Gheorghe, şef de secţie la Institutul Clinic Fundeni, 633.080 români sunt infectaţi cronic cu VHC. În ţara noastră, anual, sunt diagnosticaţi cu VHC aproximativ 7.500 – 8.000 de pacienţi.

Coaliţia “Împreună împotriva hepatitei”  are ca obiectiv demararea unui program clar de informare, prevenire, diagnosticare şi tratament al pacienţilor cu VHC, care să ducă, pâmă la finalul anului 2020, la plasarea României în primele cinci locuri ale Indicelui European al Hepatitei, ţara noastră poziţionându-se, în prezent, pe locul 26 din cele 30 ale clasamentului.

În acest sens, se vor derula campanii de informare, de creştere a ratelor de depistare precoce a VHC, a accesului la noile tratamente. De asemenea,  începând din 2014, va fi implementat Registrul naţional al hepatitelor, specialiştii de la Institutul “Matei Balş” fiind în faza de finalizare a acestuia.
De altfel, şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, a marcat necesitatea acestui registru: "Îi asigur pe membrii coaliţiei de toată susţinerea CNAS. Trebuie să îmbunătăţim sistemul de supraveghere. În acest moment nu există un sistem foarte clar de supraveghere, nu avem un program de screening foarte bine pus la punct şi, din păcate, foarte mulţi dintre pacienţi sunt diagnosticaţi foarte târziu şi în mod întâmplător. Trebuie obligatoriu să construim registrul bolnavilor cu hepatită”.

×
Subiecte în articol: hepatita c