ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Vara, organismul nostru are nevoie de o cantitate mai mare de apa. Pentru a asigura necesarul de apa al organismului si pentru a preveni deshidratarea, rosiile, castravetii, pepenele, caisele sau piersicile sunt o foarte buna sursa de apa.
Iata numai cateva exemple: rosiile contin pana la 94% apa, castravetii - 95%-96%, merele si perele - 85%-86%, pepenele - 91%, caisele si piersicile - 86%-87%.
1,5-2 litri de apa pe zi
"Daca exista apa vie, aceasta se gaseste in structurile alimentare ale legumelor si fructelor pe care le consumam in stare proaspata. Spun apa vie pentru ca aceasta apa ia parte la tot ceea ce se intampla in organismul nostru. Apa consumata o data cu structurile vii ale legumelor si fructelor se asimileaza cel mai bine, este apa cea mai sanatoasa", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. In functie de activitate, de starea de sanatate, avem nevoie de aproximativ 1,5-2 litri de apa pe zi. Cei care isi desfasoara insa activitatea in conditii de temperaturi extreme au nevoie de mai mult de 2 litri si jumatate de lichide zilnic. Prin continutul ridicat de apa, fructele si legumele sunt un fel de apa solida, putand preveni deshidratarea si suplini pierderile de saruri minerale eliminate prin transpiratia excesiva din zilele cu temperaturi ridicate. Macro si microelementele continute de legume si fructe contribuie la reglarea metabolismului in perioadele caniculare. Potrivit prof. dr. Mencinicopschi, potolirea setei cu ajutorul fructelor si legumelor este mult mai evidenta si de mai lunga durata decat atunci cand bem rapid o cantitate mare de apa. In cazul fructelor si legumelor, apa este cedata lent in organism.
Sursa de fibre alimentare
"Pe de alta parte, fructele si legumele contin o cantitate aproape neglijabila de calorii si nu ingrasa. Sunt o foarte buna sursa de fibre alimentare, care contribuie la reglarea digestiei si la prevenirea constipatiei. De asemenea, fibrele alimentare scad nivelul colesterolului si ajuta la detoxifierea organismului. Cu ajutorul acestor alimente vii este distrusa microflora intestinala pe care o acumulam in perioadele reci, atunci cand mancam mai multe alimente grele, mai multa carne conservata, afumata, sarata", arata prof. dr. Gh. Mencinicopschi. In afara de fructe si legume, apa plata sau minerala, necesarul de lichide al organismului poate fi asigurat si din alte alimente (supele sau ciorbele). Pe langa hidratarea si rehidratarea organismului, fructele si legumele ne asigura si doze ridicate de antioxidanti puternici, cum sunt carotenoizii si vitamina C, care previn imbatranirea precoce. Iar prin continutul ridicat de potasiu contribuie la buna functionare a sistemului nervos si a sistemului cardiovascular.
STIATI CAâ¦
| ||
|
STIRI
|
LACTATE. Un studiu realizat recent la Universitatea Purdue (SUA) arata ca unele pilule contraceptive pot reduce masa osoasa din organism, crescand astfel riscul osteoporozei. Cercetatorii de aici au demonstrat ca femeile care iau pilule anticonceptionale, dar care consuma o cantitate ridicata de produse lactate prezinta un risc mai scazut de a se imbolnavi de osteoporoza decat cele care nu consuma lactate. Pentru a preveni osteoporoza, dr. Dorothy Teegarden le sfatuieste pe femei sa introduca in dieta zilnica produse cu un continut de 1.000 mg de calciu.
|