x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Institutul de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals": Cel mai mare punctaj obtinut din partea Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor

Institutul de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals": Cel mai mare punctaj obtinut din partea Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor

de Magda Marincovici    |    08 Aug 2011   •   12:53

Institutul de Boli Infectioase 'Prof. Dr. Matei Bals' a primit cel mai mare punctaj, fiind una dintre primele patru unitati spitalicesti acreditate de Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor. In balanta au cantarit foarte mult faptul ca acest institut este prima unitate medical` din tara care a introdus sistemul de recoltare a probelor de sange in vid, adica in circuit inchis, protejand atat pacientii, cat si personalul. Medicii institutului au tot ce este necesar pentru o terapie de stabilizare pe baza diagnosticului prezumativ in prima ora de la preluarea pacientului. De asemenea, medicii au acces la investigatiile necesare unui diagnostic corect si precis in 24 de ore, existand posibilitatea reducerii la 8 ore de la internare.

Institutul National de Boli Infectioase 'Prof. Dr. Matei Bals' este prima unitate sanitara de stat certificata ISO 9001/2000 pentru calitatea serviciilor de asistenta medicala de specialitate. "Institutul dispune de aparatura de ultima generatie, de laboratoare si sectii de terapie intensiva, care permit diagnosticul corect si precis, respectiv salvarea de vieti. Suntem inca la inceput in utilizarea tehnicilor de identificare a virusurilor HIV, HBV, HCV, CMV, HPV, micobacteriilor TB atipice si a altor germeni. Echipamentul pe care l-am achizitionat costa aproximativ 600.000 de euro si este primul din Romania si al saptelea in Uniunea Europeana", anunta managerul Institutului "Matei Bals".

Anul trecut, aproximativ 90% din pacientii au plecat acasa vindecati sau ameliorati, iar rata de mortalitate a fost de 0,52% decese in primele 24 de ore dupa internare, la un numar total de peste 156.000 de pacienti.

Institutul de Boli Infectioase 'Prof. Dr. Matei Bals' va avea in curand un sistem de spectrofotometrie de masa care permite identificarea rapida a tipului de germeni cu care este infectat pacientul. Rezultatul etiologic este precizat in aproximativ opt ore, ceea ce este decisiv, daca tinem seama ca la un pacient cu o infectie severa sansele de revenire scad cu 7,3% pe ora. Institutul coordoneaza, din partea Ministerului Sanatatii, Programul de gripa - interventie pre-pandemica si are ca prioritate intarirea capacitatii de interventie rapida in caz de atac bio-terorist.

×