x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Lapte, nuci, polen sau praf. Tu la ce ești alergic?

0
Autor: Magda Bucur 22 Mar 2016 - 20:05
Lapte, nuci, polen sau praf. Tu la ce ești alergic? Piotr_roae/Getty Images/iStockphoto jug of milk and walnuts

Alergia este un răspuns al sistemului imunitar la substanțe inofensive în mod normal, cum ar fi polenuri, alimente, sau acarienii din praf. În timp ce la majoritatea oamenilor aceste substanțe (alergeni) nu prezintă nicio problemă, sistemul imunitar al persoanelor alergice le identifică drept o "amenințare" iar atunci apar reacțiile alergice. La nivel mondial, datele sunt alarmante: aproximativ 20% din populație este afectată de rinita alergică, circa 6% are cel puțin o alergie alimentară, iar aproape 20% au dermatite atopice, la un moment dat. La copiii mici alergiile nu sunt foarte întâlnite, însă ele apar treptat, atingând un maxim la sfârșitul adolescenței. Vestea bună este că, odată cu înaintarea în vârstă, unele alergii dispar.

O mare varietate de alimente pot provoca reacții alergice, dar 90% dintre răspunsurile alergice la produsele alimentare sunt cauzate de lapte de vacă, soia, ouă, grâu, arahide, nuci, pește și crustacee”, explică dr. Adriana Tudose, medic primar alergologie și imunologie clinică din cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic și tratament.

Alergenele sunt conținute sau vehiculate de diverși factori din mediul extern: factori fizici (căldura sau frigul), chimici (substanțe chimice, medicamente, produse cosmetice, veninuri de animale și insecte, latex etc.) și biologici (bacterii, virusuri, paraziți, toxine microbiene, insecte, polen, fructe, praf, fulgi, păr și scuame de animale, vaccinuri etc.)

 

Cum se manifestă

Simptomele de alergie variază. La alergiile atopice, efectul expunerii la un alergen poate fi imediat, iar simptomele ușoare sau severe, variind de la prurit (mâncărimi) la nivelul ochilor, eczeme, rinită, conjunctivită, vărsături și diaree, iar în cazuri rare, șoc anafilactiv.

În timpul copilăriei, alergiile alimentare (în special la ouă și lapte) sunt cele mai comune. După vârsta de 3 ani, majoritatea copiilor alergici tolerează aceste alimente, în timp ce alergia la inhalanți devine predominantă.

 

Știați că sindromul de alergie orală poate să apară la persoane alergice la polen, atunci când acestea mănâncă anumite fructe, legume, nuci sau fasole? Simptomul apare din cauza unei reacții încrucișate - polenurile conțin proteine cu structură asemănătoare cu cele prezente în acest aliment special”, detaliază dr. Adriana Tudose, care precizează că în acest caz, alergiile se manifestă atunci când mâncăm respectivele legume sau fructe crude.

Cel mai frecvent afectate organe sunt cele de la nivelul căii de pătrundere în organism a alergenului (pielea și mucoasele, aparatul respirator și aparatul digestiv). Simptomele pot fi locale (cutanate, oculare, ORL, pulmonare, digestive) sau sistemice (cefalee, febră, vertij, stare de rău, hipotensiune arterială, sincopă, stop cardio-respirator), care apar atunci când alergenele sunt introduse direct în curentul sanguin (prin injecții, perfuzii, transfuzii, mușcături sau înțepături de animale etc.).

 

Cum scăpăm

Pentru a putea ține sub control sau trata alergiile trebuie mai întâi să le identificăm. Astfel, testele alergologice au ca scop depistarea alergenului implicat în declanșarea unei reacții alergice. Se folosesc în mod uzual trei tipuri de teste: cutanate, serologice și hematologice, fiecare cu anumite avantaje și dezavantaje, iar medicul alergolog vă poate recomanda cea mai potrivită metodă.

Evitarea alergenului este întotdeauna cel mai bun tratament pentru alergii. Însă, atunci când acest lucru nu este posibil, există medicamente ce pot ajuta la controlul simptomelor: decongestionantele nazale și antihistaminicele sunt cele mai frecvente medicamente antialergice, iar corticosteroizii topici sunt eficienți în tratarea inflamației nazale.

Există câteva metode simple de prevenire ce pot împiedica apariția simptomelor alergiilor, diferite în funcție de tipul afecțiunii.

Astfel, pacienții cu astm sau rinita alergică declanșate de acarieni, mucegaiuri sau alți alergeni de interior trebuie să controleze calitatea climatului din casă: temperatură scăzută, umiditate scăzută (între 40 și 50 %) și o bună ventilație.

Persoanele cu alergii la acarienii din praful de casă și mucegaiuri trebuie să îmbrace complet salteaua de dormit, pernele, plapuma, cuverturile şi păturile în huse impermeabile la alergene. În plus, trebuie să aveți în vedere spălarea săptamânală a întregii lenjerii de pat cu apă la temperatura de 55- 60, reducerea umidităţii relative (sub 50 %) și aerisirea zilnică a camerei, în funcţie de climat. Nu uitați de ventilarea optimă a bucătăriilor/ băilor pentru eliminarea aburilor, utilizarea instalaţiei de aer condiţionat/ dezumificatoarelor, înlăturarea excesului de apă de pe obiecte sanitare din bucătărie, soluţionarea scurgerilor/stagnărilor de apă. Nu în ultimul rând, evitați dormitul în camere neamenajate - casă de ţară, condiţii hoteliere improprii, evitarea locuirii în subsoluri, încăperi umede etc.”, recomandă dr. Adriana Tudose.

Persoanele cu alergie la polen trebuie să evite ieșirile în aer liber în zilele căldureoase și ușcate, în sezon, în special primăvara. Este bine ca pentru ieșiri în aer liber să alegeți mai ales zilele umede, înnorate sau ploiase.

Citeşte mai multe despre:   alergie

 



Mai multe titluri din categorie

Top 5 alimente care ajută la combaterea celulitei

Top 5 alimente care ajută la combaterea celulitei
Celulita este un proces de inflamație din organism și este rezultatul mai multor factori. Mai toate femeile au celulită, ca să nu spun toate și să exclud vreun accident genetic pe care nu l-am văzut eu,...

Unele organe nu dor și nu sună alarma

Unele organe nu dor și nu sună alarma
Îi auzi pe câte unii: „M-a enervat şeful şi a început să mă doară ficatul” sau „Am muncit mult şi mă înţeapă ficatul”! Toate aceste remarci nu au la bază un adevăr, ficatul nu doare, cum nici alte...

Explicațiile psihologului: Când “a face un copil” devine o greșeală imensă?

Explicațiile psihologului: Când “a face un copil” devine o greșeală imensă?
Este de la sine înțeles că nașterea unui copil este întotdeauna o binecuvântare, dar sunt unele momente când partenerii nu înțeleg sau se tem de această binecuvântare, și o folosesc în scopuri...

Paşi de urmat pentru o dantură sănătoasă

Paşi de urmat pentru o dantură sănătoasă
Dantura sănătoasă nu înseamnă doar câteva reguli de igienă orală şi controale periodice la stomatolog, ci şi o alimentaţie corespunzătoare şi renunţarea la câteva obiceiuri zilnice...

Cinci mituri despre acnee

Cinci mituri despre acnee
Galerie Foto Acneea este cea mai frecvent întâlnită afecțiune a pielii. Statisticile arată că 85% din persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 24 de ani prezintă o formă de acnee. Acneea vulgară, forma cea mai comună,...

Amintirile - rezultatul unui proces care creează punţi în timp

Amintirile - rezultatul unui proces care creează punţi în timp
Trăim din amintiri, ne hrănim cu amintiri şi murim cu ele... într-o interpretare mai amplă, am putea spune că a viaţa noastră este compusă din amintiri. Amintirile sunt răsărituri şi apusuri ale fiecărei...

Ce trebuie făcut în caz de lipotimie

Ce trebuie făcut în caz de lipotimie
Cârtitorii care susţin că românii au devenit indiferenţi la necazurile semenilor nu au dreptate. Când un om cade pe stradă, are semne rele de la organism, trecătorii reacţionează repede, cu dorinţă de...

„«Boala de asfalt» afectează femeile din ce în ce mai tinere”

„«Boala de asfalt» afectează femeile din ce în ce mai tinere”
Aproximativ 87% dintre femeile de pe planetă au fost diagnosticate cu o formă mai simplă sau mai gravă a acestei afecțiuni a tălpii piciorului, despre care se zice că aparține omului modern, omului...

Vasele de sânge îmbătrânesc diferit la femei față de bărbați. Pentru ce boli riscul e crescut?

Vasele de sânge îmbătrânesc diferit la femei față de bărbați. Pentru ce boli riscul e crescut?
Un nou studiu științific arată că vasele de sânge ale femeilor îmbătrânesc mai repede decât cele ale bărbaților. Potrivit cercetătorilor, această descoperire ne ajută să înțelegem de ce femeile...

Modul nebănuit prin care se pot răspândi particule de coronavirus

Modul nebănuit prin care se pot răspândi particule de coronavirus
Potrivit unor studii, golirea bazinului unei toalete, fără capac, ar putea crea un "nor" de mici particule de aerosoli, aruncați până la 3 metri împrejurul vasului. Aceste particule răspândite pot rămâne...

Un expert nutriționist ne avertizează cât de periculoase pot fi căpșunile

Un expert nutriționist ne avertizează cât de periculoase pot fi căpșunile
Un expert în nutriţie ne avertizează cât de periculoase pot fi căpșunile și când. Nutriționistul Margarita Arzumanian a făcut câteva recomandări despre cum să alegem mai bine căpșunile pentru...

Tot ce trebuie să știi despre FIBROZA CHISTICĂ și despre tratamentul ei

Tot ce trebuie să știi despre FIBROZA CHISTICĂ și despre tratamentul ei
Fibroza chistică sau mucoviscidoza este o afecțiune genetică, ce se caracterizează printr-o disfuncție generalizată a glandelor exocrine, mucoase și seroase, având ca rezultat creșterea consistenței...

Bolile inflamatorii intestinale, asociate cu o creştere a riscului de demenţă. Află detalii

Bolile inflamatorii intestinale, asociate cu o creştere a riscului de demenţă. Află detalii
Bolile inflamatorii intestinale, printre care se numără colita ulcerativă şi boala Crohn, sunt asociate cu o creştere a riscului de apariţie a demenţei, conform unui studiu publicat în jurnalul ştiinţific...

Cum să vorbești cu copilul tău despre Coronavirus

Cum să vorbești cu copilul tău despre Coronavirus
“Mami, când trece virusul?”, este una dintre cele mai frecvente întrebări de pe buzele copiilor, întrebare la care nici măcar părinții nu știu încă răspunsul. Este momentul în care ne dăm seama că a fi...

Un nou test de sânge depistează cancerul cu până la patru ani înainte de diagnosticare

Un nou test de sânge depistează cancerul cu până la patru ani înainte de diagnosticare
În ultima vreme, pare că cercetările medicale se concentrează în exclusivitate asupra găsirii unui tratament şi a unui vaccin eficient împotriva virusului Sars CoV-2, atât de aşteptate de întreaga...
Serviciul de email marketing furnizat de