Românii continuă să creadă în unele legende privind sănătatea, poveşti care circulă în popor prin telefonul fără fir. Unele obiceiuri din acestea nu au niciun sâmbure de adevăr.
Când un om alunecă şi cade pe stradă sub ochii trecătorilor, aceştia, săritori, se reped, îl ridică în poziţia şezut şi apoi îl îndeamnă: „Te doare piciorul, încearcă să te sprijini în picior, uite, că ai făcut un pas, nu e fractură!”. Medicii ortopezi trag semnalul de alarmă: sfatul ăsta cu ridicarea în poziţie verticală după un traumatism şi încercarea de a păşi deschid calea agravării necazului. Dacă este vorba iniţial de o fisură, când se forţează păşirea, această fisură se poate agrava într-o fractură. Sau, dacă în urma căzăturii, osul s-a fracturat, dacă te sprijini pe piciorul accidentat, fractura închisă se poate transforma într-o fractură deschisă, cu rănirea muşchilor şi ieşirea fragmentului de os prin piele. În cazul unor astfel de traumatisme, se aşază suferindul într-o poziţie în care membrul afectat să fie imobilizat, până la sosirea salvării. Iată o altă eroare. Cele mai multe reclame la pastă de dinţi şi periuţe arată copii şi adulţi care se spală pe dinţi prin mişcări pe orizontală. Medicina stomatologică apreciază cu voce de necontrazis că spălarea pe dinţi se face eficient prin mişcări ale periuţei pe verticală, de sus în jos, precum o scobitoare menită să cureţe de resturi alimentare spaţiul dintre dinţi. Mişcarea periuţei pe orizontală nu îndepărtează resturile dintre dinţi. Pentru o corectă igienă sunt obligatorii două reprize de spălare a danturii, dimineaţa şi seara, iar mişcările trebuie să fie hotărâte. După mese, este indicat să se mănânce un măr sau un morcov crud, se curăţă şi aşa dantura.
O altă legendă este legată de lipotimii. Când un om leşină - adică are o lipotimie, cum spun medicii -, binevoitorii trebuie să-i găsească o poziţie comodă, aşezat, să încerce o conversaţie cu el pentru a constata dacă e conştient. Fiind vorba, probabil, de o criză de inimă, cetăţenii săritori e bine să-i uşureze respiraţia, lărgindu-i cravata, cămaşa deschisă la nasturii de la guler, să-i desfacă cureaua de la pantaloni, să-l sprijine de un gard sau, acasă, să-l aşeze comod în fotoliu. Să-l ajute să înghită pastilele pentru cord, nitroglicerina, şi să cheme Salvarea.