x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Medicamente care nu se împacă cu ultravioletele

Medicamente care nu se împacă cu ultravioletele

de Magda Marincovici    |    31 Iul 2012   •   17:00

Unele medicamente nu se impaca deloc cu soarele si pot provoca o serie de reactii locale pe care nu trebuie sa le ignoram. Stim ca unele cosmetice, parfumuri nu fac intotdeauna casa buna cu soarele. Cam acelasi lucru se poate spune si despre unele medicamente. Razele ultraviolete (UV) emise in mod natural de soare sunt filtrate doar partial de stratul de ozon. Motiv pentru care expunerea la UV solare sau artificiale a unor medicamente sensibile provoaca reactii chimice.

Mecanismul este simplu. Odata absorbit, medicamentul se difuzeaza prin intermediul circulatiei sangelui. Dar daca stam la soare, razele UV trec de bariera pieleii. Si daca medicamentul este sensibil, reactiile chimice declansate prin expunere la UV se pot produce substante toxice sau alergene, ori reactie de fotosensibilitate.

Atentie! Aceste reactii pot fi severe si sa faca necesara intreruperea tratamentului si evitarea totala a expunerii la soare.

Doua tipuri de reactii se declanseaza: fototoxica sau fotoalergica. Reactia fototoxica se caracterizeaza prin eritem, respectiv inrosirea pielii, cu vezicule mici, cu lichid. Este o reactie de tip insolatie care este localizata la zonele expuse.

Reactia fototoxica apare imediat dupa expunerea la UV numai daca doza de medicament si expunerea la soare sunt importante.

Reactia fotoalergica vine in plus cu mancarimi si se declanseaza dupa a doua doza de medicamente, in general dupa 48 de ore de la expunere la UV. Mai mult, reactia fotoalergica nu este influentata de doza absorbita si se poate extinde pe zone mai mari.

Iata cateva clase de medicamente care nu fac casa buna cu UV: *antidepresive inhibitori selectivi ai recaptarii de serotonina * antidepresive imipraminice * inhibitori de enzima de conversie * antiinflamatoare nesteroidiene * betablocante, disfosfonate * diuretice tiazidice * estrogeni * estroprofestative * fluorochinolone * glinide * hipoglicemiante orale * inhibitori de anhidraza carbonica * interferoni * oxicami * derivate de aspirina * sulfamide.

×