O nouă componentă a HIV (virusul imunodeficienţei umane) şi-a făcut aparţia în rândul consumatorilor de droguri intravenoase din ţara noastră, avertizează profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” (INBI). Specialiştii de la INBI “Matei Balş” au analizat noua variantă a HIV şi au ajuns la concluzia că “recombinata care circulă în ţara noastră este foarte asemănătoare celei din Grecia, având o particularitate clinică: boala pe care o generează este mai rapid progresivă, comparativ cu cea generată de suşa clasică. În aceste condiţii trebuie să fim foarte atenţi la depistarea pacienţilor infectaţi cu noua recombinată şi la instituirea precoce a tratamentului”, precizează prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
Această recombinată a apărut în 2007 în Portugalia, respectiv, în Spania şi, uşor-uşor, a ajuns în România, Bulgaria şi Grecia.
În momentul de faţă, la noi, se apreciază că sunt aproximativ 175 de pacienţi infectaţi cu varianta HIV recombinată, dar nu este exclus ca numărul acestora să fie mai mare.
La INBI “Matei Balş” există un centru dedicat persoanelor care se droghează pentru testarea HIV/SIDA. În acest sens, INBI “Matei Balş” colaborează cu ONG-urile care au acces în grupurile vulnerabile.
În privinţa consumului de droguri intravenoase, acesta a trecut de la heroină la etnobotanice. Dar, în prezent, se constată o revenire la heroină. “Este mai bine, dacă pot să spun aşa, deoarece persoanele care se droghează cu etnobotanice îşi fac 14-15 administrări pe zi, în timp ce la heroină se fac două administrări pe zi, ceea ce înseamnă un risc mai mic de transmitere a virusului şi conservarea capitalului venos”, explică prof. dr. Streinu-Cercel.
În ceea ce priveşte pericolele care stau la pândă, prof. dr. Streinu-Cercel aminteşte de posibilitatea “apariţiei unei tulpini HIV multirezistente la medicamente antiretrovirale, care ar putea avea capacitate de transmitere în populaţie”. Un alt posibil pericol îl reprezintă apariţia unei noi cohorte de copii, “dacă nu reuşim să testăm toate femeile gravide şi să iniţiem profilaxia pentru transmiterea verticală (de la mamă la nou-născut) care ştim că dă rezultate foarte bune”. Un alt pericol care pândeşte este cel legat de întreruperea, fără acordul medicului, a terapiei antiretrovirale la un grup tânăr (între 19 şi 24 de ani), care este obosit, din cauză că a ajuns la 15-16 scheme terapeutice.
Referindu-se la trendul european, comparabil celui din ţara noastră, prof. Streinu-Cercel a subliniat prezenţa infecţiei cu HIV în două grupuri de risc: homosexuali şi utilizatori de droguri. Cele două grupuri, împreună cu pacienţii infectaţi prin transmiterea verticală, acoperă aproximativ 40%, restul de 60% fiind reprezentat în continuare de transmiterea heterosexuală.
HIV Street Art
HIV Street Art este o campanie concepută într-un mod original. Folosind arta urbană, de la graffiti, teatru de stradă până la dansul pe stradă, se transmit tinerilor mesaje din care să înţeleagă că mai ales ei sunt expuşi riscului de infectare cu HIV. Atunci când fac sex neprotejat, când au parteneri sexuali multipli, sunt homosexuali, consumatori de droguri injectabile, şi-au făcut tatuaje sau dacă de curând au avut o boală cu transmitere sexuală. HIV Street Art porneşte în caravană în Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca. Prima oprire va fi la Bucureşti, în Centrul Vechi, chiar pe 6 decembrie, de Moş Nicolae.
Citește pe Antena3.ro