x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate OMS nu mai crede că vaccinurile anti COVID-19 sunt soluția pentru oprirea pandemiei

OMS nu mai crede că vaccinurile anti COVID-19 sunt soluția pentru oprirea pandemiei

10 Sep 2021   •   20:45
OMS nu mai crede că vaccinurile anti COVID-19 sunt soluția pentru oprirea pandemiei

Vaccinarea nu mai este considerată o soluție pentru oprirea pandemiei din cauza tulpinilor de COVID-19 care au redus șansa realizării imunității colective, spune directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, citat de AFP.

Totodată, el crede că cel mai probabil infecția va deveni endemică și vrea ca specialiștii să anticipeze cum vor evolua lucrurile pentru a-și adapta strategiile de imunizare, mai ales în privința dozelor suplimentare de vaccinuri

"Pandemia va dispărea când vom ajunge la o acoperire minimă de vaccinare de 70%" din populaţia lumii, declara acesta în luna mai. 

Între timp însă, noile tulpini apărute sunt mai contagoase și au schimbat perspectivele. 
"Deci, cred că acest lucru ne aduce la punctul în care obiectivul principal al vaccinării este în primul rând prevenirea formelor grave de boală şi deces. Dacă considerăm că COVID-19 va continua să dezvolte mutaţii şi va rămâne printre noi, precum gripa, atunci trebuie să anticipăm cum să ne adaptăm treptat strategia de vaccinare la transmiterea endemică şi să dobândim cunoştinţe foarte valoroase cu privire la impactul dozelor suplimentare", a spus Kluge.

Epidemiologii nu mai cred că imunizarea colectivă se poate realizat doar prin vaccinuri dar acestea rămân importante pentru a ține sub control pandemia și mai ales pentru a reduce presiunea asupra sistemelor de sănătate. 

 

×
Subiecte în articol: oms vaccinuri