A fost o vreme în care umbla, ca o ironie, zicerea cum că toată lumea se pricepe la fotbal, la alegerea concurenţilor pentru Eurovision, la politică. Dar s-a adăugat ceva foarte adevărat: toată lumea se pricepe şi la curele de slăbire. În orice publicaţie, la orice televiziune, apare câte un îndreptar pentru a scăpa de kilogramele în plus.
Adesea, indicaţiile venite de la unele diete spun că într-o zi să mănânci doar struguri, a doua zi doar un ou, a treia zi salate peste salate, joi îţi este permisă o felie subţire de şuncă şi o roşie, şi aşa în fiece zi sunt excluse o mulţime de alimente. Specialişti reali în nutriţie susţin că această dietă sărăcită în fiecare zi de unele categorii de alimente este o greşeală. Nutriţioniştii cu fundaţie ştiinţifică zdravănă sub picioare sunt de acord că în fiece zi trebuie să te alimentezi cu toate principiile alimentare, cu toate clasele de alimente, să mănânci şi protein, şi lipide, şi carbohidraţi, dar în cantităţi rezonabile, fără excese. Spun dieteticienii că trebuie să îndepărtezi o jumătate din porţia de mâncare pe care o mâncai de regulă. Rămâne ca un principiu de neevitat că de la masă nu trebuie să te ridici sătul, să nu te ghiftuieşti, să simţi că ai mai putea mânca, deşi te-ai oprit. Şi e verificat sfatul că nu e cazul să mănânci pe nemestecate, trebuie să mănânci încet, încet, să mesteci conştiincios, pentru că înfulecatul mâncării înseamnă îngrăşare. Bineînţeles că, oricât s-ar buluci dietele de ultimă oră, nişte principii rămân valabile. Trebuie să mănânci puţin şi des, e bine să ai trei mese şi două gustări. Este un obicei de evitat ca la o friptură să pui alături ditamai grămada de garnituri, de cartofi, de orez, de fasole. E recomandabil ca bucata de carne să se asorteze doar cu salate. Desertul nu e bine să fie alcătuit din torturi cu creme de ciocolată. E util să iei zaharurile din fructe; şi ele au o zestre de glucide. Şi apoi, fructele nu trebuie curăţate de coajă, sărăceşti desertul din fructe de vitaminele şi elementele prezente în coajă.
Delicioşii cartofi prăjiţi sunt chiar o grenadă pentru siluetă. Prin prăjire, cartofii se îmbogăţesc în carbohidraţi, pierzând apa şi în plus se îmbibă şi de ulei, cu multe calorii şi el.