x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Protecția vaccinală a adulților - recomandările Organizației Mondiale a Sănătății

Protecția vaccinală a adulților - recomandările Organizației Mondiale a Sănătății

22 Sep 2022   •   17:21
Protecția vaccinală a adulților - recomandările Organizației Mondiale a Sănătății

Atunci când se vorbește despre vaccinare, toată lumea se gândește în primul rând la copii, ceea ce este greșit. Vaccinurile nu sunt doar pentru copii, iar protecția vaccinală primită în copilărie se poate diminua considerabil odată cu înaintarea în vârstă. Mai mult decât atât, vârsta, stilul de viață, meseria, călătoriile și existența unor afecțiuni de sănătate pot influența rezistența personală în fața unor boli ce pot fi prevenite prin vaccinare. Iată care sunt recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind protecția vaccinală a adulților.

Vaccinuri recomandate indiferent de vârstă

Toți adulții, indiferent de vârstă, ar trebui să fie la zi cu următoarele vaccinuri:

 

  • Vaccinul antigripal anual protejează împotriva îmbolnăvirii și a cazurilor severe de gripă. Toți adulții ar trebui să solicite administrarea vaccinului antigripal anual, înainte de începerea sezonului gripal, dar acesta este cu atât mai important în rândul persoanelor în vârstă, al celor cu probleme de sănătate cronice sau al gravidelor.

 

  • Vaccinul împotriva pertussis, difteriei și tetanosului (Tdap) se administrează, ca booster, o dată la fiecare 10 ani la adulții care au fost imunizați cu schema completă în copilărie. Conform OMS, femeile trebuie să primească un booster cu acest vaccin în timpul fiecărei sarcini, preferabil în intervalul săptămânilor 27-36. Astfel, atât ele, cât și bebelușii beneficiază de un anumit grad de protecție.

 

Vaccinuri recomandate pentru adulții cu vârste între 19 - 26 ani

Suplimentar față de vaccinul antigripal și vaccinul Tdap, adulților cu vârste cuprinse între 19 și 26 ani le mai sunt recomandate următoarele imunizări:

 

  • Vaccinul pentru hepatita B este recomandat adulților cu vârsta între 19 și 26 ani care nu au fost imunizați complet în copilărie sau al căror stil de viață îi expune suplimentar riscului de infecție: lucrători în domeniul medical, persoane cu multipli parteneri sexuali etc. El poate fi administrat oricând, la persoane cu vârsta cuprinsă între 19 și 59 ani.

 

  • Vaccinul împotriva HPV este recomandat, în general, încă din adolescență, dar poate fi administrat în siguranță, conform studiilor clinice, până la vârsta de 45 de ani. În cazul femeilor cu vârsta mai mare de 26 ani, se recomandă o discuție prealabilă cu medicul specialist. Deși în România vaccinarea HPV este decontată doar pentru fete, în multe dintre țările civilizate vaccinul le este recomandat și băieților, pe care îi protejează împotriva cancerelor orale determinate de infecția cu HPV.

 

Vaccinuri recomandate pentru adulții cu vârsta mai mare de 50 ani

Imunitatea individuală scade odată cu înaintarea în vârstă, motiv pentru care persoanelor cu vârsta mai mare de 50 ani le sunt recomandate următoarele vaccinuri/rapeluri:

 

  • Vaccinul împotriva Zonei Zoster le este recomandat tuturor adulților sănătoși cu vârsta mai mare de 50 ani. O treime din populația Globului dezvoltă măcar un episod de Zona Zoster pe durata vieții, așadar, vaccinarea este justificată.

 

  • Vaccinul antipneumococic conjugat protejează împotriva infecțiilor pneumococice severe și a pneumoniei și este recomandat adulților cu vârsta mai mare de 65 ani care nu au primit niciodată un vaccin antipneumococic conjugat.

 

  • Vaccinul împotriva hepatitei B le este recomandat adulților cu vârsta mai mare de 50 ani care prezintă factori de risc suplimentari pentru infecția cu virusul hepatitic B și adulților cu vârsta mai mare de 60 ani, indiferent de gradul de risc privind eventuala expunere.

 

Vaccinuri recomandate pentru călătoriile în țări exotice

În funcție de destinația exotică în care dorești să îți petreci vacanța, poate fi necesară administrarea unor vaccinuri suplimentare. Unele dintre acestea sunt recomandate - pentru că te protejează mai eficient împotriva unor boli - în timp ce altele sunt considerate obligatorii pentru a putea intra pe teritoriul țării respective.

 

Informează-te din surse oficiale în legătură cu vaccinurile recomandate și obligatorii și programează administrarea imunizărilor din timp. Toate vaccinurile au nevoie de un interval de 10-14 zile pentru a deveni eficiente, dar unele dintre ele pot fi administrate doar la minimum o lună distanță de altele, iar altele au nevoie de mai multe doze pentru ca imunizarea să fie considerată completă, prin urmare nu e deloc o idee bună să le lași pentru ultimul moment.

 

Vaccinarea a salvat și salvează vieți și e important, inclusiv în viața de adult, să discuți cu medicul tău despre necesitatea și oportunitatea administrării unor boostere care să te protejeze.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

×