România nu are capacitatea și instituțiile necesare pentru a avea grijă de pacienții care au nevoie de spitalizare pe o perioadă lungă de timp. În România îngrijirea la domiciliu nu funcționează, în special din lipsă de personal, iar medici sunt nevoiți să țină pacienții în spitale.
Laszlo Attila, președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României, avertizează: „Suntem obligați să ținem pacienții în spitale pentru că nu avem unde să îi trimitem”. Politicianul, care esre de asemenea medic, ca formației, mai spune despre situația incredibilă în care se află bătrânii României: „Dacă ne uităm la structura demografică a societății noastre avem 760.000 de persoane trecute de 75 de ani care trăiesc singure în mediul rural. Cel mai probabil la fel este și în mediul urban. Dintre aceștia 76% sunt femei. Ne lipsesc instituții fără de care nu prea putem face față. Suntem obligați să ținem pacienții în spitale pentru că nu avem unde să îi trimitem. După o fractură se pune o proteză, și apoi cinci sau șapte zile ce faci cu pacientul respectiv? Unde îl trimiți? Este în faza de imobilizare. Nu avem astfel de categorii de instituții medicale. Din studiile făcute în județul Cluj, numărul necesar de paturi era între 400 și 600. Trebuie să gestionăm problema detensionării cazurilor care necesită tratamente intensive de lungă durată în terapia intensivă a spitalului”.
Pe de altă parte, spune demnitarul, „„78% dintre populație stă la bloc, și mai multe generații asistă cum cel care este în vârstă îi părăsește. Sunt nevoiți să asiste la acest fenomen natural pentru noi, dar foarte traumatizant pentru cei care nu au cunoștințe medicale”.
Citește mai muilt și urmărește VIDEO ca să afli ce se va întâmpla cu românii bătrâni șii bolnavi în România Centenarului