x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate România, pe primul loc în UE la cancerul de col uterin. Tragedia poate fi evitată prin vaccinare

România, pe primul loc în UE la cancerul de col uterin. Tragedia poate fi evitată prin vaccinare

de Redacția Jurnalul    |    04 Mar 2023   •   16:40
România, pe primul loc în UE la cancerul de col uterin. Tragedia poate fi evitată prin vaccinare

Peste 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin apar în fiecare an în Româniar iar circa 1.500 de femei își pierd viața.

„România este țara UE cu cea mai mare incidență (de 2,5 ori mai mare) și mortalitate (de peste 4 ori) prin cancerul de col uterin. Anual, în România, infecțiile cu HPV sunt responsabile de apariția a peste 3.300 de noi cazuri de cancer de col uterin și peste 1.500 de femei își pierd viața din cauza acestui tip de cancer, deși cele circa 4 - 5 decese survenite în medie pe zi sunt prevenibile prin vaccinare și screening. Jumătate din femeile ce primesc acest diagnostic au sub 55 de ani, iar în 75% din cazurile noi de îmbolnăviri este vorba de femei aflate la vârsta activă, de pâna în 65 ani”, arată  Asociația Mame pentru Mame și Spitalul Clinic Colțea.

Ziua Internațională de Conștientizare privind HPV este marcată la nivel mondial pe 4 martie pentru a atrage atenția asupra riscurilor asociate infecției cu acest virus și a modalităților prin care pot fi prevenite bolile cauzate de acesta.

Vaccinul asigură o protecție de 90% împotriva HPV.

„Vestea și mai bună este că vaccinul asigură un grad foarte ridicat de protecție, de peste 90%, dacă este administrat în adolescență. Iar cea mai bună veste este ca statul român asigură gratuit vaccinul pentru toate fetele între 11 și 18 ani. Asta înseamnă 7 ani de oportunitate pentru a ne proteja de infecția cu HPV și cancerele pe care aceasta le poate cauza! Vestea mai puțin bună este că la momentul actual doar 10% din părinții de fete știu și cer acest vaccin gratuit pentru copii lor. Pe 4 martie facem încă o dată un gest public pentru ca un număr cât mai mare de părinți de fete să afle despre prevenția infecției cu HPV, vaccin de care pot beneficia gratuit”, a declarat Ana Măiță, președinta Asociației Mame pentru Mame.

În România, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV este inclusă în cadrul Programului Național de Imunizare, pentru fetele cu vârste între 11 - 18 ani. Vaccinarea este gratuită și se face la solicitarea părinților/ reprezentanților legali care vor formula o cerere la medicul de familie.

Pe lângă cancerul de col uterin, infecția cu HPV este asociată și cu dezvoltarea altor tipuri de cancer care afectează deopotrivă femeile și bărbații: de exemplu, cancere ale organelor genitale masculine sau feminine - penis, vagin sau vulvă ori cancerul de anus.

Conform GLOBOCAN, cancerul de col uterin este al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor din România. În cazul cancerelor orofaringiene România are a treia cea mai mare incidență din UE27 și a doua cea mai mare rată de deces. 

×
Subiecte în articol: hpv cancer col uterin vaccinare