x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Si barbatii au pielea sensibila

Si barbatii au pielea sensibila

de Steluta Indrei    |    16 Aug 2005   •   00:00
Si barbatii au pielea sensibila
SANATATEA BARBATULUI
Barbatii nu sunt la fel de preocupati ca femeile de aspectul tenului lor. Foarte putini isi aplica pe fata o crema hidratanta sau nutritiva. Iar mult mai rari sunt cei care merg la cosmetica pentru a-si ingriji tenul. Este o atitudine gresita. Desi pielea barbatilor este mai groasa decat a femeilor, ea este totusi sensibila si are nevoie de ingrijire. De ce au barbatii pielea mai groasa decat a femeilor ne explica dr. Afshin Hatami, medic specialist dermato-venerologie la Spitalul Clinic Colentina. "Barbatii au un nivel al testosteronului de 10 ori mai ridicat decat al femeilor. Astfel, caracteristicile legate de hormonii androgeni determina la barbati un anumit tip de piele. Aceasta este mai groasa, mai elastica, mai hidratata. Tot din cauza hormonilor androgeni, barbatii au secretii sudoripare mai abundente decat femeile si o pilozitate mai accentuata", apreciaza dr. Afshin Hatami. De asemenea, pielea barbatilor are tendinta de ingrasare. La acest capitol insa sunt mai avantajati decat femeile. "Datorita faptului ca pielea este mixta sau grasa, imbatranirea cutanata este intarziata, iar ridurile apar mai lent", ii asigura pe barbati dr. Hatami.

Barbieritul agreseaza tenul

Pielea barbatilor este supusa la grele incercari din cauza barbieritului si a produselor cosmetice de dupa barbierit. De retinut ca toate aftershave-urile contin alcool, un compus destul de nociv pentru piele. Utilizarea zilnica a aparatului de ras cu lame sau electric impune barbatilor sa aiba o veritabila atitudine cosmetica fata de tenul lor. Spumele de ras si alcoolul din aftershave usuca pielea. Zi de zi epiderma barbatilor sufera o adevarata agresiune.

Si atunci de ce sa nu isi protejeze si barbatii tenul? Inainte de ras, ei trebuie sa-si curete fata cu un sapun-gel purifiant. Apoi, pentru a atenua actiunea lamei de ras, se aplica un produs spuma cat mai hidratant. Dupa ras este mai bland un aftershave crema. Pentru un plus de confort al tenului este recomandata o crema hidratanta. Dar - atentie! - trebuie sa fie speciala pentru barbati. Asa ca nu scotociti in trusa cosmetica a sotiei.

Trebuie sa stiti ca aparatele electrice irita mai putin pielea. "Depinde insa si de pielea fiecarui barbat in parte. Pentru ca exista unii care dezvolta reactii alergice in zona laterocervicala, unde pielea este mai sensibila, din cauza aparatului electric de barbierit", atentioneaza dr. Afshin Hatami.

Recomandari

In ceea ce priveste combaterea imbatranirii, dr. Hatami recomanda administrarea locala de vitamina A acida, eficienta pentru tratarea heliodermiei, acea afectiune a pielii caracterizata prin leziuni ireversibile in epiderma si derma, aparute din cauza expunerii excesive la soare. Totodata sunt indicate produsele dermato-cosmetice pentru hidratarea pielii in scopul reconstruirii peliculei hidrolipidice a pielii si stoparea radicalilor liberi. Barbatii nu trebuie sa uite de cremele fotoprotectoare. Nici ei nu sunt scutiti de radiatiile solare, care pot provoca afectiuni cutanate grave, precum cancerele de piele. Cremele nutritive nu sunt nici ele rezervate numai femeilor. Le pot folosi si barbatii. Si pielea lor are nevoie de aport vitaminic asigurat de cremele pe baza de acizi din fructe.

ACNEE. Din cauza nivelului crescut de hormoni masculini, acneea este mult mai severa la barbati in comparatie cu femeile, precizeaza dr. Afshin Hatami. De la varsta adolescentei, baietii se pot confrunta cu forme grave precum acneea vulgara conglobata sau acneea nodulochistica. Uneori, adolescentii sunt atat de afectati de aspectul fetei lor, incat factorii psihici agraveaza boala, ajungandu-se chiar la sinucideri din aceasta cauza. Din fericire, in prezent exista medicamente moderne care actioneaza eficient asupra acneei. Mai mult decat atat, tratamentele cu laser indeparteaza cu succes inesteticele cicatrice postacnee.

RIDURI. Procesul de imbatranire isi pune amprenta si asupra barbatilor. Ridurile nu ii ocolesc nici pe ei. Acestea se formeaza in functie de mostenirea genetica a fiecaruia, de modificarile hormonale, dar si in urma agresiunii factorilor de mediu. Soarele, poluarea, stresul, oboseala, tutunul, alcoolul, cafeaua, dezechilibrele alimentare favorizeaza cresterea productiei de radicali liberi, care sunt foarte nocivi pentru piele, atentioneaza dr. Hatami. Expunerea excesiva la razele soarelui duce la deshidratarea masiva a pielii. Ea devine uscata, apar adevarate crapaturi de fata, ajungandu-se uneori chiar la sangerari in zonele respective.

STIRI
CHIRURGIE ESTETICA. In Franta, numarul barbatilor care apeleaza la interventii de chirurgie estetica este in crestere. Astfel, 30% dintre pacientii cu asemenea operatii sunt barbati, arata un studiu realizat de chirurgul estetician Richard Aziza. Pe primul loc in topul interventiilor se afla tratamentele impotriva calvitiei - implanturile de par. Apoi urmeaza in ordine chirurgia pleoapelor, corectia urechilor departate si, mai nou, lipoaspiratia. Incep sa prinda teren liftingul si rinoplastia (corectia nasului).

VISE. Aproximativ 80% dintre barbati au vise erotice, potrivit unui raport al psihologului Georges Romey, autorul unui dictionar despre simbolistica viselor. Cele erotice incep sa se manifeste inca din adolescenta, cand apar primele ganduri legate de dragoste. "Adolescentii viseaza foarte frecvent serpi - simboluri ale trezirii sexualitatii", subliniaza Georges Romey. Potrivit teoriei lui Freud, visul erotic inseamna indeplinirea unei dorinte si satisfacerea impulsurilor inconstiente. In acest mod sunt eliminate tensiunile si stresul acumulate in timpul zilei.

PATERNITATE. Un tata din 25 ar putea sa creasca, fara sa stie, copilul altui barbat, arata un studiu publicat recent intr-o revista medicala britanica. Profesorul Mark Bellis a descoperit ca procentul barbatilor care nu sunt parintii biologici ai copiilor pe care ii cresc este in medie de 4%, potrivit anchetelor publicate intre 1950 si 2004. Infidelitatea in cadrul cuplului, sarcina atribuita din greseala unui nou partener, mai rar, erorile in timpul inseminarii artificiale sau fecundarii in vitro sunt motivele acestei situatii.
×
Subiecte în articol: bărbaţii pielea barbatilor hatami