In volumul “Nu hrani cancerul', aparut la Editura Christiana, profesorul Pavel Chirila recomanda terapia Gerson “pentru protejarea sanatatii'. Aceasta terapie este conceputa de Max Gerson si este prezentata ca “o terapie naturala eficienta pentru tratarea cancerului si a altor boli grave'. Aceasta terapie dureaza intre 6 si 12 saptamani si este exclusiv de tip vegetarian. Ea recomanda:
· sucuri prospat preparate din fructe, frunze verzi comestibile si legume;
· cantitati mari de fructe si zarzavaturi crude consumate ca atare sau rase fin;
· leguminose fierte, inabusite in suc propriu.
Profesorul Pavel Chirila precizeaza ca, dupa cele 6-12 saptamani, “se poate adauga la dieta proteinele animale sub forma lactatelor degresate si fermentate si pestele doar cu recomandarea medicului'. In terapia Gerson, sarea este eliminata complet. De asemenea, sunt interzise:
· tutunul, ceaiul, cafeaua, cacao, cicolata, alcoolul, zaharul rafinat, faina alba, dulciurile;
· alimentale afumate, sulfurate, conservate sau din conserve metalice;
· grasimile;
· gatitul in oale sub presiune sau de aluminiu.
Autorul acestui volum, face si recomandari punctuale. De exemplu, cartorii trebuie copti in coaja, legumele gatite la foc mic, fara apa, sucul de fructe va fi baut lent. De asemenea, in sucurile de fructe si zarzavaturi se vor adauga saruri de potasiu : gluconat de potasiu, acetat de potasiu etc. Concret, terapia Gerson recomanda ca zilnic sa bem sucuri de portocale, morcovi si mere, frunze verzi, struguri, grepfruit, rosii. In terapia Gerson sunt permise condimente: cuisoare, anason, frunze de afin, fenicul, nucsoara, maghiran, rozmarin, salvie, sofran, cimbru macris, cimbrisor. Aceste condimente au virtuti terapeutice si, totodata, ofera preparatelor gust si aroma, inlocuind foarte bine sarea.