x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Totul despre sigilarea dinților la copii

Totul despre sigilarea dinților la copii

21 Oct 2022   •   11:54
Totul despre sigilarea dinților la copii

A avea grijă de dinții noștri și de sănătatea orală generală este un angajament zilnic. Sigilările dentare pot fi o modalitate ușoară de a ne asigura că dinții noștrii sunt protejați de carii pe termen lung, dar cunoașterea mai multor detalii despre această tehnică, vă poate ajuta să aflați de ce această tehnică reprezintă o metodă de profilaxie potrivită pentru dumneavoastră sau mai ales pentru copii dumneavoastră.

Ce înseamnă sigilarea dinților?

  Sigilările dentare sunt constituite din niște pelicule de material compozit, plasate de obicei pe suprafața de mestecat (ocluzală) a dinților permanenți din spate - molarii și premolarii - pentru a-i proteja de carii.

De ce este indicat să facem sigilări dentare la copii?

Suprafețele de mestecat ale dinților (molari și premolari) în morfologia lor prezintă niște șanțuri, adică acele „fisuri” care îi fac vulnerabili la carii. Aceste fisuri pot fi adânci, greu de curățat și mai înguste chiar și decât un singur fir de periuță de dinți.

Placa bacteriană se acumulează foarte bine și ușor în aceste zone. Acidul prezent în bacteriile din placă atacă smalțul și astfel se pot dezvolta carii. Fluorul ajută la prevenirea cariilor și protejează toate suprafețele dinților, însă nu este suficient.

Sigilarea dentară oferă o protecție suplimentară pentru zonele canelate (cu șanțuri), oferind o suprafață netedă care acoperă zona ocluzală.

Când este indicat să optăm pentru sigilarea dentară?

Deoarece sigilările dentare oferă o prevenție atât de puternică împotriva cariilor dentare, vin în ajutorul metodelor de prevenție la copii și adolescenți odată cu apariția molarului de 6 ani sau chiar mai devreme.

Sigilările dentare sunt aplicate numai pe suprafața de mestecat a dinților permanenți molari și premolari?

Sigilările dentare sunt de obicei aplicate pe suprafețele ocluzale (de mestecat) ale acestor dinți, deoarece acestea sunt suprafețele și dinții care prezintă de obicei fisuri adânci. La unii copii molarii din dentiția primară (dinții de lapte) au și ei șanțuri care ar putea beneficia de sigilarea dinților. În această situație, medicul specialist stomatolog pedodont vă poate recomanda sigilarea dentară pe suprafețele ocluzale ale acestor dinți temporari.

Se pot face sigilări dentare pe dinții adulților?

Da – deși sunt mai puțin obișnuite, sigilările dentare sunt uneori plasate la adulți cu risc de carii pe șanțuri și fosete adânci care nu au deja obturații.

Cum arată sigilările dentare?

Sigilările dentare au o ușoară nuanță de alb, în funcție de compozitul dentar utilizat.

Cum are loc procesul de sigilare dentară?

În primul rând, pacientul beneficiază de un periaj profesional dentar, pentru ca suprafața dintelui să fie pregătită pentru etapa de sigilare. După care medicul specialist va aplica o soluție acidă pe zona ocluzală a dintelui timp de câteva secunde înainte de a fi clătită. Acest lucru crează zone microscopice mici și o suprafață fină mai aspră decât smalțul dinților din jur, care poate fi văzut cu un microscop.

Suprafața rugoasă și zonele microscopice permit sigilantului dentar să se atașeze de dinte.

După ce dintele este din nou uscat, compozitul dentar lichid este aplicat pe dinte, după care se va întări la acțiunea lampei fotopolimerizabile și ia forma șanțului. Odată ce procesul de sigilare dentară s-a terminat, acesta devine un strat de material compozit pe care puteți aplica forțe masticatorii normale. Acest strat de material compozit nu modifică nici relieful molarului, nici mușcătura sau funcționalitatea dintelui. Mai ales când sigilarea are loc încă din prima etapă de erupție, când nici contactele între molari nu sunt ferme. Așadar, încă un motiv să facem sigilarea din timp.

Care este durabilitatea unei sigilări dentare?

Sigilările dentare au fost folosite și s-au dovedit a fi eficiente încă din anii 1960. Multe studii au arătat că sunt eficiente în prevenirea cariilor pe suprafețele de mestecat (ocluzale). Sigilările dentare pot asigura protecție mai mulți ani fără probleme. Dacă este necesar, este posibilă și umplerea cu compozit în vederea etanșeității dintelui afectat.

Mai trebuie să folosesc fluor dacă am făcut sigilare dentară?

Da. Sigilările dentare protejează doar suprafața pe care sunt aplicate. Fluorul ajută la protejarea tuturor suprafețelor dintelui de carii și alte afecțiuni dentare.

Sigilarea dinților doare? Acest tip de procedură implică vreun disconfort?

Cu siguranță nu doare și nu există niciun fel de disconfort. Tot procesul este non-invaziv și rapid.

Pacientul trebuie să țină gura deschisă și acest lucru poate fi uneori mai greu în cazul unui copil mic, dar este vorba de doar câteva minute. Este indicat să stea liniștit, să nu miște limba în timpul procedurii, pentru ca dintele să fie perfect uscat în momentul aplicării compozitului. Altfel, dacă intră salivă acolo, sigilarea cel mai probabil nu va rezista, iar compozitul va cădea.

Sigilarea dentară este recomandată de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA și de Organizația Mondială a Sănătății.

Optarea pentru sigilarea dentară la sugestia medicului dumneavoastră pedodont, reprezintă o alegere perfectă ca și metodă complementară a unei îngrijiri orale zilnice.

În cele din urmă, menținerea unei îngrijiri orale excelente între programările stomatologice și prin periaj de două ori pe zi va ajuta la prevenirea cariilor, asociată cu sprijinul oferit de tratamentul cu sigilare dentară.

Pentru a vă asigura că acordați cea mai bună și eficientă îngrijire zâmbetului dumneavoastră vă recomandăm să vă consultați întotdeauna cu medicul stomatolog despre opțiunile potrivite de profilaxie dentară, atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Iată concret situațiile când sunt realizate sigilările dentare:

  • Ca și o protecție împotriva cariilor, se aplică pe suprafața molarilor și premolarilor, aceștia fiind dinții care prezintă un relief ocluzal proeminent și care favorizează depunerea bacteriilor
  • La recomandarea medicului ortodont, în cazul pacienților care vor urma un tratament cu aparat dentar
  • În anumite situații, realizată pe dinții temporari, sigilarea dentară va proteja dinții copiilor mici de apariția cariilor, care pot afecta și mugurii dinților permanenți
  • Tratamentul cu sigilare dentară este cel mai potrivit pacienților cu vârsta de 3-4 ani în cazul dinților temporari, 6-7 ani pentru molarul I permanet, precum și 11-13 ani pentru premolari și molarul II.

Care sunt dezavantajele sigilării dentare?

Singurul dezavantaj, dacă îl putem numi așa, este dat doar de faptul că materialul (rășina) care este folosită la sigilarea dentară se uzează, în rest, nu există alte riscurile care pot fi asociate acestei proceduri.

Despre sigilarea dinților putem spune că nu este chiar un tratament propriu-zis, ci un act profilactic mai mult, non-invaziv.

Însă, totuși, procedura are caracter temporar, deci nivelul de protecție se va diminua în timp.

Astfel că, după sigilarea dinților se recomandă:

  • Diminuarea consumului de alimente dulci, cu conținut ridicat de zahăr, deoarece favorizează apariția cariilor
  • Igienă orală consecventă după fiecare masă, sau dimineața și seara, completată cu ața dentară și dușul bucal
  • Programări regulate la medicul stomatolog pentru verificarea sigiliilor și, eventual, completarea acestora.

În concluzie, trebuie să reținem că sigilarea dinților este o procedură profilactică recomandată mai ales micilor pacienți, care va fi o măsură suplimentară obiceiurilor zilnice de menținere a sănătății orale.

×