x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vina de a fi mama fumatoare

Vina de a fi mama fumatoare

de Andrada Floria    |    31 Ian 2006   •   00:00
SANATATEA FEMEII
Cum te-ai simti, ca proaspata mamica, cand raspunsul doctorului la intrebarea ta: "E sanatos copilul meu?" ar fi: "Da. Numai ca la o manuta are 6 degetele…" Evident nu te vei simti prea bine. Mai ales ca, dupa ce a cercetat cazul mai amanuntit, doctorul a ajuns la concluzia ca malformatia cu care va veni pe lume copilul s-a produs din cauza faptului ca tu fumezi si, culmea, ai fumat chiar si pe parcursul sarcinii.

In curand vei aduce pe lume un prunc si totusi simti ca nu reusesti sa renunti la viciul tau. Oamenii de stiinta sunt categorici si te sfatuiesc sa faci un efort. Riscurile in cazul in care nu te straduiesti indeajuns sunt prea mari: poti sa nasti prematur sau chiar sa-ti pierzi copilul. Chiar daca ai trecut peste aceste pericole si ai reusit sa duci sarcina la termen sa stii ca nu poti fi o mama linistita. Un grup de cercetatori din Statele Unite iti prezinta un alt risc: acela de a naste un copil cu degete in plus (polidactilie), in minus sau cu degetele lipite la manute sau la picioruse (sindactilie).

Cel mai mare studiu

Un grup de chirurgi esteticieni de la Societatea Americana a Chirurgilor Plasticieni au realizat cel mai mare studiu consacrat malformatiilor congenitale ale nou-nascutilor.

Studiul a constat in analizarea dosarelor a peste 6,8 milioane de nasteri care au avut loc in Statele Unite ale Americii intre anii 2001-2002. Concluzia a fost ca in aceasta perioada, din totalul copiilor nascuti, 5.171 au prezentat polidactilie sau alte malformatii ale degetelor. Mamele tuturor acestor micuti au fumat in timpul sarcinii si nu sufereau de alte boli care pot provoca malformatii congenitale cum ar fi: afectiuni ale inimii, diabet sau hipertensiune arteriala. Cercetatorii au descoperit astfel ca femeile care fumeaza doar o jumatate dintr-un pachet de tigari pe zi prezinta un risc de 29% de a naste un copil cu malformatii ale degetelor. Iar cu cat mama fumeaza mai multe tigari, cu atat creste riscul anomaliilor congenitale ale copilului ei. Astfel, daca femeia insarcinata fumeaza peste 21 de tigari zilnic, pericolul creste la 78%.

"O mare parte a femeilor insarcinate nu reusesc sa renunte la tigara nici macar in timpul sarcinii, indiferent de consecinte. Speram ca prin rezultatele acestui studiu sa le deschidem viitoarelor mamici ochii cu privire la riscurile pe care si le asuma fumand", a explicat dr. Benjamin Chang, unul dintre cei care au condus studiul american.

STATISTICI. Conform statisticilor, unul din 2.000-2.500 de bebelusi are degetelele lipite la maini sau la picioare, in timp ce polidactilia (degete in plus) apare la unul din 600 de nou-nascuti. Aceleasi statistici arata ca baieteii sunt de doua ori mai expusi riscului malformatiilor congenitale ale degetelor decat fetitele. Iar femeile caucaziene care fumeaza prezinta un risc suplimentar fata de cele africane de a da nastere unui copil cu mai multe sau mai putine degete decat in mod normal.
×