x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Te simți mai bine? Doar doctorul poate întrerupe tratamentul

Te simți mai bine? Doar doctorul poate întrerupe tratamentul

de Florin Condurateanu    |    19 Sep 2018   •   18:50
Te simți mai bine? Doar doctorul poate întrerupe tratamentul

Când terapia şi-o hotărăşte singur bolnavul, după cele auzite la o vecină, la un neam, asta înseamnă un drum greşit şi periculos. Dar şi oprirea medicamentaţiei de către pacient este o decizie hazardată, iar maladiile pot să se agraveze.

Hipertensiunea este o boală cronică, aşa că hipertensivul devine abonat la medicaţia prescrisă de medic pentru tot restul vieţii. Reţeta presupune o asociere de medicamente şi pentru scăderea tensiunii, şi pentru eliminarea apei prin urinare sporită, şi pastile împotriva colesterolului. Unii cu tensiune mare au zile în care se simt vioi, fără nicio pâclă în cap şi fără o stare de apăsare în ceafă, a doua zi se menţine aceeaşi stare bună, şi atunci, absolut neinspirat, hipertensivul se decide să nu mai înghită pilulele recomandate de medic pe reţeta zilnică. Situaţia îmbunătăţită este trecătoare şi, cu tratamentul întrerupt, tensiunea arterială revine la  cifre şi mai mari, iar pericolul nivelului mare de tensiune se poate solda cu un accident vascular cerebral ce lasă în urmă decese sau paralizii. O altă practică periculoasă se întâlneşte şi în tratamentul depresiei. După o lună de administrare a medicamentelor, cel suferind de depresie simte o îmbunătăţire evidentă în sentimentul de însingurare, de pierdere a interesului pentru meserie, pentru hobiuri şi, bucuros, nu-şi mai respectă terapia din proprie iniţiativă. Terapia în depresie se urmează cel puţin cinci luni pentru consolidarea stării de bine a psihicului. Cât despre tuberculoză, aceasta este declarată de medicină ca o boală de plămâni vindecabilă, dar numai cu respectarea tratamentului. După 3-4 săptămâni de la internarea în spital, bolnavul constată o redobândire a poftei de mâncare, cu creştere în greutate, nu mai tuşeşte, are din nou vitalitate. Dar terapia în TBC se respectă zilnic timp de 5-6 luni.

Externat după două luni din spital, căci boala nu mai este contagioasă, bolnavul de TBC este chemat în fiecare zi la dispensarul teritorial şi înghite medicamentele sub privirea cadrului sanitar. Dacă tratamentul antituberculos se opreşte, TBC-ul recidivează cu o formă mai rebelă la tratamentul obişnuit.

 

Florin Condurăţeanu

×
Subiecte în articol: terapia în TBC