x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Alchimie pentru trup şi suflet

Alchimie pentru trup şi suflet

de Florina Zainescu    |    08 Apr 2009   •   00:00
Alchimie pentru trup şi suflet
Sursa foto: Jurnalul foto/

Preparate vegetariene, făcute după principiile bucătăriei indiene Ayurvedice, cu ingrediente naturale şi eco. Aceasta este oferta Restaurantului Casa Satya din Capitală pentru cei care pun preţ pe sănătate.



Ayurveda ("Ştiinţa Vieţii" din India, un sistem antic de îngrijire holistică a sănătăţii), Dosha personală, alimentele potrivite acesteia... Indiferent dacă astfel de lucruri vă spun sau nu ceva, la restaurantul de pe Banu Manta numărul 25 veţi găsi mâncare vegetariană sănătoasă.

INGREDIENTE ECOLOGICE
Şi pentru că a te hrăni într-un mod Ayurvedic presupune eliminarea chimicalelor şi a conservanţilor din alimentaţie, la Casa Satya o parte din ingredientele folosite la prepararea alimentelor, sucurile, majoritatea ceaiurilor, cafeaua şi vinul sunt ecologice. "Să ai numai produse ecologice în meniu ar fi cel mai corect din punctul meu de vedere.

Dacă s-ar găsi la noi toate ingredientele în variantă ecologică, mi s-ar părea modul cel mai normal de alimentare a oamenilor", explică Luca Pintilie, proprietarul restaurantului. Din păcate, nu se găsesc... "Ne descurcăm şi noi cum putem. Importăm din Anglia foarte multe dintre condimente şi alte ingrediente şi conlucrăm destul de bine cu canalele de distribuţie de astfel de produse din România. Au început să se înmulţească şi la noi firmele care aduc aşa ceva", a adăugat el.

Printre ingredientele ecologice folosite în prezent în restaurant se numără ghee - untul clarificat, considerat cea mai benefică grăsime pentru organismul uman în India -, miere, făină integrală, ouă, tofu, lapte de soia, zahăr de trestie, coriandru, pătrunjel, busuioc, oregano, sare, oţet de mere, melasă, sirop de arţar, paste făinoase din grâu spelta, avocado. Pintilie doreşte să diversifice cât mai curând gama de fructe şi legume eco din meniu.

La Satya se servesc şi diverse sucuri de fructe şi legume ecologice, cafea decofeinizată sau normală şi chiar de spelta - tot bio, bineînţeles - şi felurite sortimente de ceai alb, verde sau negru. Şi vinuri din struguri ecologici. "Cred că aici este, de fapt, singurul loc din Bucureşti unde se poate bea vin din struguri bio", afirmă Luca Pintilie.

El spune că există interes pentru alimentaţia sănătoasă. "La noi, în ianuarie, au fost de două ori mai mulţi oaspeţi decât în decembrie, ceea ce e atipic pentru orice restaurant", a precizat Pintilie. Satya face şi livrări la domiciliu.

×
Subiecte în articol: bio