x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Bio, aproape ignorat

Bio, aproape ignorat

de Florina Zainescu    |    30 Mai 2008   •   00:00
Bio, aproape ignorat

PAC ● Reformă doar cu numele
Proiectul de reformă a Politicii Agricole Comune (PAC) nu asigură suficiente fonduri pentru agricultura durabilă, ecologică şi protecţia mediului.



PAC ● Reformă doar cu numele
Proiectul de reformă a Politicii Agricole Comune (PAC) nu asigură suficiente fonduri pentru agricultura durabilă, ecologică şi protecţia mediului.

Noul proiect de reformă a PAC – intitulat Controlul Sănătăţii PAC şi prezentat marţi de comisarul european pentru Agricultură, Mariann Fischer Boel – ar fi putut fi un punct de cotitură pentru agricultura europeană, pentru "înverzirea" acesteia, mai exact. Din păcate, pare mai degrabă o încercare palidă de a îmbunătăţi un pic politica existentă, atrag atenţia membrii Federaţiei Internaţionale a Mişcării Agriculturii Organice (IFOAM), grupul european. Aceştia susţin că documentul aproape ignoră cea mai sustenabilă metodă de producţie agricolă, cea fără chimicale, ecologică, deşi scopul său era să vină cu răspunsuri concrete la întrebarea "Cum să facem faţă noilor provocări aduse de schimbările climatice, managementul resurselor de apă şi de necesitatea apărării biodiversităţii".

INSUFICIENT. Grupul IFOAM UE sprijină ideea Comisiei de a diminua ajutoarele destinate strict producţiei (plăţile directe pe suprafaţă) şi de a transfera aceşti bani pentru proiecte de dezvoltare rurală şi protecţia mediului. Dar procentul de 8% din bugetul de plăţi directe, stabilit pentru a fi transferat, este mult prea mic pentru a compensa recenta diminuare a bugetului pentru dezvoltare rurală. Pentru a ajuta la îmbunătăţirea programelor de dezvoltare rurală a statelor membre – prin care se finanţează şi trecerea la agricultura ecologică – cota de transfer obligatorie ar fi trebuit să fie de 20%.

×
Subiecte în articol: bio