x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare “Bio” sau “organic”?

“Bio” sau “organic”?

de Florina Zainescu    |    12 Iul 2008   •   00:00
 “Bio” sau “organic”?

Comisia Europeană a schimbat, pentru a treia oară, data introducerii siglei comunitare obligatorii pentru produsele alimentare ecologice. Noul termen propus este 1 iulie 2010.

Comisia Europeană a schimbat, pentru a treia oară, data introducerii siglei comunitare obligatorii pentru produsele alimentare ecologice. Noul termen propus este 1 iulie 2010.


Prin noul Regulament CE 8344/2007 privind pro­ducţia ecologică care va intra în vigoare din 1 ianuarie 2009, Comisia Europeană a decis să creeze o nouă siglă “bio” care să se aplice, obligatoriu, pe toate produsele agricole şi alimentare obţinute în UE. Această iniţiativă ar trebui să permită consumatorilor o identificare facilă a produselor bio, indiferent din ce colţ al Uniunii provin. Actuala siglă europeană, care este opţională, nu prea este folosită, iar consumatorii se orientează doar după siglele certificatorilor şi cele naţionale pe care le cunosc.

Din păcate, crearea noului logo a devenit motiv de scandal. Desenul, aprobat de principiu în ianuarie 2008, a fost “şters” la puţin timp după, deoarece un lanţ de magazine a reclamat că seamănă cu marca sa. Şi cum redesenarea siglei necesita timp, Comisia a amînat aplicarea acesteia pentru 1 ianua­rie 2010. A urmat un val de proteste din partea producătorilor agricoli, obligaţi să-şi schimbe etichetele atît în ianuarie 2009, cînd intră în vigoare noul Regulament, cît şi la data introducerii noului logo.


NOU.
Mai rău e că zilele acestea CE a prelungit iar termenul pentru 1 iulie 2010, din cauză că spiritele s-au încins iar, împiedicînd creionarea unei noi sigle. Britanicii se opun ideii ca pe logo-ul european să apară “bio” (designul primei “tentative” era construit în jurul acestui termen), deoarece termenul recunoscut în Marea Britanie pentru alimentele fără chimicale este “orga­nic”. Pe acelaşi principiu, francezii vor insista pentru “bio”, polonezii pentru “eco”... Comisia vrea să organizeze un concurs public de proiecte pentru a găsi un logo recunoscut de consumatorii din toate ţările membre.

×
Subiecte în articol: bio