x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Bolnavii, hrăniţi cu bio

Bolnavii, hrăniţi cu bio

de Florina Zainescu    |    12 Mai 2008   •   00:00

SUA ● Spitalele încep să pună accent pe nutriţie
Mai multe spitale din Statele Unite încearcă să contribuie la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, educîndu-şi pacienţii să se hrănească organic, sănătos.



SUA ● Spitalele încep să pună accent pe nutriţie
Mai multe spitale din Statele Unite încearcă să contribuie la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, educîndu-şi pacienţii să se hrănească organic, sănătos.
 
Mîncarea de spital are o reputaţie proastă oriunde în lume şi, de cele mai multe ori, această reputaţie este pe deplin meritată. Însă americanii fac paşi importanţi pentru a schimba situaţia. Astfel că tot mai multe spitale introduc în dieta bolnavilor alimente organice, sănătoase. Însă sînt centre medicale care fac chiar mai mult de atît.


EDUCAŢIE. De exemplu, Henry Ford Health System a deschis, în februarie, un spital cu centru de sănătate în West Bloomfield. Ceea ce face acest loc special este programul culinar. "Starea de bine a organismului începe cu mîncarea. În trecut, mîncarea era medicament. Vrem să readucem în actualitate această idee şi, prin mîncare sănătoasă, organică, să-i ajutăm pe pacienţi să se vindece şi să se recupereze mai repede", a declarat Gerard van Grinsven, preşedinte director executiv al spitalului, citat de presa de peste Ocean. Pacienţilor li se oferă mîncare organică preparată de cei mai buni bucătari din zonă, din ingrediente provenite de la ferme organice certificate. Însă, pe lîngă alimentaţia sănătoasă, pacienţii primesc atît lecţii de nutriţie sănătoasă, organică, cît şi de gătit. Nu este lăsat de-o parte nici sportul. Reprezentanţii spitalului speră că astfel oamenii vor fi stimulaţi să se alimenteze sănătos şi acasă. "Avem o epidemie de obezitate, diabet, presiune a sîngelui mărită, afecţiuni care sînt determinate foarte mult de dietă şi de stilul de viaţă. Poate putem să schimbăm starea de sănătate a comunităţii dacă spitalele îşi asumă rolul de model şi oferă mîncare bună şi locuri în care să se poată face sport", a declarat Rick Wade, purtătorul de cuvînt al Asociaţiei Spitalelor din America.


Alternativă sănătoasă

Iniţiativa spitalului din West Bloomfield nu este una singulară. Multe spitale din SUA au introdus alimentele organice în meniul bolnavilor. De exemplu, St. Luke’s Hospital System din Boise, Idaho, şi-a montat automate cu gustări sănătoase. Peste 25% din acest tip de maşinării existente în spital sînt dedicate produselor sănătoase. Programul se numeşte "Alegerea sănătoasă" şi are ca ţintă îmbunătăţirea stării de sănătate a comunităţii în care se află spitalul, făcînd mîncarea organică accesibilă angajaţilor, pacienţilor şi vizitatorilor. "Avînd în vedere actuala îngrijorare generală că mîncarea este modificată genetic şi cu hormoni, antibiotice şi pesticide sintetice, consumatorii sînt mai liniştiţi să ştie că produsele certificate organic nu au astfel de substanţe dăunătoare", a declarat Stacy Beeson.

×
Subiecte în articol: bio