x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Consum “exploziv”

Consum “exploziv”

de Florina Zainescu    |    27 Feb 2008   •   00:00
Consum “exploziv”
Sursa foto: John MacDougall/

Comerţul mondial cu alimen­te ecologice s-a ridicat la 40 de miliarde de dolari în 2007. Cei mai mari consu­ma­tori sunt americanii şi nemţii.Produsul zilei: Sărut de ciocolată 


Comerţul mondial cu alimen­te ecologice s-a ridicat la 40 de miliarde de dolari în 2007. Cei mai mari consu­ma­tori sunt americanii şi nemţii.

Cheltuielile cu mâncarea organică la nivel mondial au atins pragul de 40 de miliarde de dolari anul trecut, potrivit specialiştilor de la firma de consultanţă londoneză Organic Monitor, citaţi de site-ul oficial al Târgului internaţional BioFach. Aceştia estimează că în 2010 încasările din vânzarea de produse bio vor atinge pragul de 60de mi­liarde de dolari în întreaga lume.

 

PIEŢE. Aproape toate regiunile lumii înregistrează o rată ridicată de creştere a consumului de alimente bio, fruntaşe fiind America de Nord şi Europa. De altfel, Statele Unite ale Americii sunt cea mai mare piaţă organică din lume. Dacă în 2006 pe această piaţă s-au vândut alimente bio în valoare de aproape 17mi­liarde de dolari, US Organic Trade Association (OTA) estimează că anul trecut volumul vânzărilor a ajuns pe la 20 de miliarde de dolari. Ceea ce reprezintă circa 3% din vânzările totale de alimente.

Dacă SUA reprezintă cea mai mare piaţă organică din lume, Ger­ma­nia este campioana Europei, cu vân­zări estimate de peste cinci mi­liar­de de euro în 2007, cu 15% mai mari comparativ cu 2006. După nemţi, britanicii, italienii şi fran­ce­zii sunt cei mai mari consumatori de produse ecologice din Eu­ro­pa. Vânzările de alimente bio în Marea Britanie în 2006 s-au ridicat la cir­ca 2,9miliarde de euro, cu 22% mai mari comparativ cu 2005. Rata de creştere a pieţei britanice în ulti-mii zece ani a fost de 27%, potri­vit rapor­tu­lui pe 2007 al certificatorului Soil Asso­ciation.Marea Britanie este ur­­mată îndeaproape de Italia, cu vân­zări de circa 2,6 miliarde de euro – potrivit institutului econo­-mic Nomisma –, şi de Franţa, cu încasări din comerţul cu produse bio estimate la două miliarde de euro – potrivit companiei de consultanţă Ecozept din Montpellier. Comparativ, piaţa bio din Asia este estimată la doar 780 de milioane de dolari.

 

florina.zainescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bio