x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare De ce să mănânci bio

De ce să mănânci bio

de Florina Zainescu    |    04 Mar 2008   •   00:00
De ce să mănânci bio

Alimentele ecologice sunt mai gustoase, mai sănă­toa­se, nu conţin aditivi pe­ri­cu­loşi, organisme mo­dificate genetic, antibiotice, pesticide. Iată câteva motive pentru a trece la o dietă bio.

Avantaj - Siguranţa alimentară, garantată de agricultura ecologică

 

Alimentele ecologice sunt mai gustoase, mai sănă­toa­se, nu conţin aditivi pe­ri­cu­loşi, organisme mo­dificate genetic, antibiotice, pesticide. Iată câteva motive pentru a trece la o dietă bio.

Multe persoane consumă produse ecologice – termen sinonim cu eco, or­ganic, biologic sau bio –, deoarece consideră că acestea au un gust mai bun decât alimentele convenţionale, spun specialiştii de la Soil Association, unul dintre cei mai im­portanţi certificatori ecologici din Europa. Şi asta, deoarece fructele şi legumele bio sunt lăsate să crească natural şi au un conţinut de apă mai mic, ceea ce le conferă o aromă mai puternică.

 

MAI SĂNĂTOS. În plus, cer­ce­tătorii din diverse ţări ale lumii au demonstrat că mâncarea ecologi­că este mai bogată în vitamina C, mi­ne­rale esenţiale – calciu, magne­ziu, fier, crom – şi antioxidanţi. Un alt atu al alimentelor ecologice este că la prepararea acestora nu sunt folosiţi aditivi alimentari periculoşi. Numai vreo 32 din cei aproape 300 de aditivi alimentari aprobaţi în UE sunt permişi în producţia bio. O dietă bio este şi cel mai bun mod de a reduce expunerea la reziduurile de pesticide periculoase, pentru că în agricultura ecologică folosirea chimi­calelor de sinteză este interzisă. Circa 331 de tipuri de pesticide se folosesc în agricultura convenţională şi reziduuri apar frecvent în mânca­rea nonorganică. Peste 40% din fructele, legumele şi pâinea con­venţională testate în 2005 în Marea Britanie conţineau pesticide, potri­vit Soil Association. Un alt avantaj este că în agricultura bio nu se folo­sesc orga­nis­me modificate genetic. Şi nici an­ti­biotice, deci organismul uman nu riscă să capete rezistenţă la acestea prin consumul de alimente. Pe lângă motivele legate de să­nă­tate, mâncând ecologic apăraţi drep­tu­rile animalelor – pentru că acestea sunt tratate “boiereşte” în acest sistem agricol – şi, totodată, protejaţi me­diul înconjurător.

×
Subiecte în articol: bio